Pentru cei interesaţi de haiga – haiku şi imagine -, gen puţin practicat încă la noi, dar care ar putea să aibă mai mult succes în viitor mai ales datorită facilităţilor oferite de internet, unde cele două pot fi asociate mai lesne, apariţia unei cărţi despre acest subiect este un adevărat eveniment.
Deja v-am semnalat înainte o expoziţie de haiga a Inei Elena Burduţă, care a avut loc cu ocazia întîlnirii de la Constanţa din octombrie anul trecut şi expoziţia de foto-haiku a lui Jules Cohn Botea de la Cercul Militar din Bucureşti, din februarie 2008.
Astăzi vă semnalăm o apariţie editorială de prestigiu care va fi cu siguranţă un ghid pentru cei ce se vor aventura în acest domeniu. IMAGINE ŞI TEXT ÎN HAIGA este titlul lucrării de doctorat a celui mai cunoscut dintre autorii de haiga de la noi, Ion Codrescu. Dînsul este la fel de cunoscut şi recunoscut şi pe plan internaţional, participînd frecvent la reuniunile unde se discută, se dezabte, se prezintă haiga.
Cartea a apărut la Editura HERALD, are 352 de pagini in format mare (16 × 23 cm), cu 166 de imagini şi a fost lansată Joi, 17 aprilie, în aula Bibliotecii Judetene "I. N. Roman" din Constanţa.
Iată şi cîteva impresii despre volum:
Olga Duţu
Imagine si text in haiga incununeaza pasiunea lui Ion Codrescu pentru cultura japoneza, pentru haiga si haiku, pasiune sustinuta de un efort intelectual exemplar pentru documentarea la sursa, pentru patrunderea in universul filosofic si estetic al unei specii de granita, situata intre pictura si poezie, cu consecinte remarcabile in opera personala si in cultivarea artei autentice pentru sine si pentru cei din preajma sa, elevi, studenti, pictori si poeti.
Originalitatea acestui studiu rezulta din faptul ca este prima abordare europeana a temei si a patra in lume, fapt care obliga la selectionarea informatiei de prim ordin, la comparatii sustinute cu argumente convingatoare, la asocieri neasteptate, clasificari si analize profunde, care vor deveni elemente de referinta in abordarile ulterioare ale acestei teme.
Constantin Aslam
Autorul recompune itinerarul istoric al aparitiei si difuziunii unei forme orientale de arta, pictura haiga, ii releva radacinile ei spirituale, descrie instrumentele si materialele traditionale folosite in pictura haiga, analizeaza structura interna si raporturile intre elementele de caligrafie, poezie si pictura ce formeaza unitatea indisolubila a acestei forme de expresie artistica.
Ion Codrescu se vadeste un maestru desavarsit, deoarece ne propune o lectura adresata deopotriva mintii si sensibilitatii, trairii. Cititorul se va convinge de acest lucru pe masura ce va inainta in lectura cartii si va trai emotii estetice similare contemplarii unui obiect artistic. Caci, Imagine si text in haiga este ea insasi o opera de arta ce transmite un mesaj clar si fara echivoc pentru cine este interesat sa faca o calatorie catre sine.
Mihai Manescu
Ion Codrescu, un artist deja practicant al pretioaselor haiku si haiga, cu o recunoastere internationala atat ca scriitor, cat si ca plastician, realizeaza un studiu amplu cu analize si interpretari credibile ale unor imagini alcatuite dintr-un limbaj al necuvintelor, a unor imagini savant aluzive, dar si de o totala prospetime.
O carte incitanta prin tema, excelent documentata, unde informatia a patruns cu adevarat la sursa, amplu desfasurata pe geografia inegala a celor doua teritorii spirituale, oriental si occidental, insa fara sa piarda sensul mesajului intentionat, al imaginii sintetic-poetice, al dialogului imagine-text. Scris elevat si atent, respectand corect si pe deplin normele stiintifice, epurat de sentinte, acest studiu ramane cuceritor prin firescul limbajului.
Şi sumarul său:
Cuvant introductiv / 7
Multumiri / 12
Argument / 15
Capitolul I
Haiga - arta care uneste pictura, poezia si caligrafia / 19
Context istoric / 21
Precizari terminologice / 23
Radacini spirituale si influente / 25
Shintoismul, confucianismul si budismul / 26
Nanga - pictura literatilor din epoca Edo / 28
Ceremonia ceaiului si ikebana / 30
Zenga - pictura calugarilor zen / 33
Capitolul II
Instrumente si materiale / 41
Pensula / 43
Tusul / 45
Piatra de tus / 48
Hartia / 50
Sigiliul / 53
Alte materiale, instrumente si accesorii / 57
Capitolul III
Imagine si text in haiga / 61
Textul / 64
Textul-poem
Caligrafia textului / 71
Textul pictat sau pictura textului / 77
Imaginea / 83
Relatia imagine-text in haiga / 83
Imaginea - ilustrare directa a poemului haiku / 86
Imaginea - interpretare a poemului haiku / 90
Imaginea - juxtapunere dinamica a poemului haiku / 94
Capitolul IV
Principii ale spatiului pictural in haiga / 101
Yohaku sau spatiul gol / 103
Principiul sugerarii / 107
Raportul elaborat-spontan in haiga / 112
Consonanta imagine-text / 116
Capitolul V
Arta haiga in Japonia / 121
Perioada de inceput - secolul al XVII-lea / 123
Secolul al XVIII-lea si prima jumatate a secolului al XIX-lea / 136
Epoca moderna si contemporana / 166
Capitolul VI
Arta haiga in Occident / 191
Pictura haiga in Occident - expozitii si publicatii / 193
Haiga - o seductie mentala, vizuala si emotionala / 202
Creatori de haiga din S.U.A., Australia, Franta si Romania / 205
Capitolul VII
Haiga - o experienta personala in plan estetic si didactic / 261
Spiritul picturii haiga / 266
Atelier de haiga / 279
Concluzii / 291
Note biografice ale artistilor / 296
Glosar / 316
Summary / 331
Indice de nume / 335
Bibliografie / 340
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu