„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 21 mai 2008

NOTE DE LECTOR - "Imagine şi text în haiga" de Ion Codrescu

În această carte este valorificată ampla documentare făcută de autor, în mai multe ţări, pe o perioadă de 17 ani.
Poet şi plastician, Ion Codrescu a avut şansa unor întâlniri deosebite, în medii aparte, care l-au format şi în anul 2007 a susţinut teza de doctorat obţinând titlul de „Doctor în Arte Vizuale” la Bucureşti.
Cartea „Imagine şi text în haiga” are o linie de demarcaţie discretă: japonezii cu haiga şi nejaponezii cu crochiuri însoţite de micropoeme. Ar fi de precizat că în haiga japoneză poemul caligrafiat face „corp comun” cu desenul. Modalităţile de caligrafiere sunt numeroase şi uneori pictarea unei ideograme durează zile în şir, dar în final poemul parcă „iese” din desen către privitor.
Lucrarea lui Ion Codrescu este foarte importantă prin diversitatea exemplelor, un glosar şi indice de autori şi constituie o valoroasă bază de documentare.
Sondând adevăruri subtile, uneori cercetarea nu se lasă terminată. Continuarea ei ar fi un arc peste sute de ani, cu punctul ochit lăsat să întârzie. Dacă Ion Codrescu şi profesorul îndrumător al disertaţiei sale, domnul profesor Mihai Mănescu, vor dezbate necesitatea apariţiei unei continuări a acestei lucrări în care autorul să expună şi partea de originalitate va fi numai în beneficiul cititorilor. Ştim deja că Ion Codrescu are şi rezultate personale importante şi elevi (sub îndrumarea sa) premiaţi. De aceea, partea care face teza de doctorat originală, cca. 70% din lucrare ar fi mult dorită.
Ion Codrescu a înfiinţat Societatea de Haiku din Constanţa, în 1993 şi revista „Albatros”. Cred că are încă foarte multe de spus, acum când documentarea s-a „aşezat” la un nivel ridicat şi când pot fi redactate lucrări ca aceasta, ca bază în bibliografia obligatorie pentru cercetători şi doctoranzi.

Cornelia Atanasiu (mai 2008)

Niciun comentariu: