„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 9 iunie 2008

BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI

Cîteodată, evenimentele o iau înaintea iniţiativelor şi reuşesc să sugereze soluţii posibile pentru proiecte care se aflau în impas. Din curiozitate, dar şi gîndindu-mă că este o modalitate de înfăţisare a lucrurilor cu multiple valenţe, şi practice, şi estetice, am început să mă iniţiez şi să lucrez în Power Point.

Power Point este o aplicaţie care permite să faci şi să vizualizezi ceea ce se numeşte o prezentare sau un slide-show. Este vorba de o succesiune de imagini (sau pagini) care rulează una după alta la un interval prestabilit sau la un clic cu mouse-ul. Slide înseamnă în engleză a aluneca, dar şi sanie şi apoi, metaforizînd, diapozitiv. Înainte de a exista computerul aşa ceva se numea prezentare de diapozitive şi se folosea în scopuri de informare, didactice sau pentru comunicări ştiinţifice ca un auxiliar mai atractiv.

De obicei, prezentările sau pps-urile (Power Point Show) sint folosite pentru felurite expuneri la cursuri de informare şi pregătire, dar circulă şi o mulţime de altele, primite şi retrimise prin email, cu caracter de divertisment, în special cu imagini interesante. Imaginile pot fi foarte diverse, de la fotografii pînă la grafice şi diagrame, la care poate fi adăugat şi text. La toate acestea se poate folosi şi o anume animaţie, un gen de mişcare a elementelor unui slide, precum şi sunet sau fond muzical.

Am reusit să fac două prezentări de haiku-uri cu animaţie şi fond muzical. Ele au un volum mare de informaţie (în special bucata muzicală) care se cifrează în jur de 5MB. Avantajul este acela că asocierea imaginii şi a fondului muzical cu poemul creează un spaţiu aluziv care sporeşte sugestivitatea grupajului. La fel de bine poate fi folosită şi animaţia, intrarea şi ieşirea, deplasarea şi succesiunea unor elemente ale aceluiaşi slide. Rezultă astfel un scenariu şi o regizare a unui ansamblu de elemente care se constituie într-un spectacol de buzunar. Cele două re-prezentări, aşa le voi numi de acum ca să le deosebesc de cele care se prezintă doar ca un fel de carte, sînt Pînza de păianjen, cu poemele lui Iulian Dămăcuş, şi Loredana Florentina Dănilă pe care le-am trimis ca ataşamente pe lista LAPNO.

Mi-a venit şi ideea că o plachetă în format electronic este lesne de redactat ca pps şi poate fi un înlocuitor (sau un dublet mai uşor de accesat şi de trimis oricui) al volumului pe hîrtie. Pe de-o parte, cei care nu-şi pot permite financiar un volum pe hîrtie se pot mulţumi cu unul online, pe de alta, cei care au publicat deja volume în ediţii cu un tiraj mic şi epuizat, pot să se facă cunoscuţi mai bine şi mai uşor prin prezenţa volumului respectiv online. Plachetele, în format pps, pot fi trimise prin email şi pot fi de asemenea printate. Dar pot fi şi găzduite pe site-uri care oferă gratuit acest serviciu. Calaméo oferă în plus şi un format plăcut de carte rasfoită.

Am iniţiat acolo ceea ce am numit BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI. Deocmadată, găsiţi pe raft trei volume promoţionale:

· Maria Tirenescu – PRIMĂVARA

· Scoici de mare - antologie de haiku

· COMENTARII LA POEME HAIKU

şi un al patrulea, prima comandă onorată:

Dan Norea - Umor în 17 silabe

*

Toate astea s-au întîmplat în conjunctura în care cei care au participat la concursul lunar şi săptămînal şi-au exprimat dorinţa de a scoate o antologie în care să fie prezente cele mai bune poeme, premiate sau nu, afirmate cu prilejul concursurilor. Experienţa antologiilor anterioare nu este prea încurajatoare în ce priveşte selectia poemelor în funcţie de calitatea lor. De fapt, a fost mereu vorba mai curînd de volume colective în care au fost prezente poemele celor care au contribuit financiar la editare. Şi calitatea, şi numărul poemelor a ţinut mai mult de contribuţia bănească a celor prezenţi decît de valoarea lor estetică.

E preferabilă deci o antologie făcută cu o selecţie imparţială, care să impună calitatea şi să nu facă rabat finanţării personalizate. De aceea, m-am gîndit că ar exista o soluţie. Întrucît nu avem (încă) un sponsor, aş putea face eu aceasta investiţie daca aş obţine banii respectivi din servicii de editare oferite celor ce-şi doresc sau plachete de versuri care să poată fi plasate pe Calaméo sau re-prezentări mai sofisticate ca acelea făcute Loredanei-Florentina Dănilă sau lui Iulian Dămăcuş, posibil de stocat pe comp si de trimis ca atasamente oricui. (Am incercat să găsesc şi o găzduire pe site-uri, dar acolo ele sînt convertite în alt format şi sînt amputate de animaţie şi fond muzical. Am găsit un loc unde sînt prezentate pps-uri în format integral - WooW – dar i-am contactat şi n-au răspuns. Se pare că au încetat acest gen de activitate.)

După suma pe care o voi strînge din plata serviciilor de editare, voi găsi şi dimensiunea antologiei şi numărul de exemplare al ediţiei. Suma respectivă, avansată de mine, ar putea fi recuperată măcar parţial din cumpărarea volumelor de către cei ce figurează în antologie sau de alţi doritori. O parte din exemplare ar putea să alimenteze şi fondul de premiere.

*

Oferta mea, cu costurile pentru fiecare fel de prezentare, o discut doar cu cei care îmi vor scrie că îşi doresc aşa ceva pe adresa cunoscută soimana@yahoo.com .

Niciun comentariu: