„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 19 iunie 2008

BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI (II)

După 6 săptămîni BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI numără 7 titluri împărţite în două secţiuni (subscriptions):

Pentru a putea fi răsfoite textele, este suficient să faceţi clic pe colţul din dreapta jos al micuţei imagini (thumbnail) unde scrie READ. Se va deschide o altă fereastră unde apare formatul carte care poate fi răsfoită. Puteţi, de asemenea să faceţi clic pe thumbnail şi vă apare o pagină a acelei publicaţii unde sînt mai multe detalii referitoare la ea şi se pot lăsa, într-o casetă specială, comentarii. Şi de aici, cu butonul Read the publication puteţi accesa pagina în care să citiţi în format carte.

În pagina de citire, există în stînga sus o serie de butoane. Publish (inactiv la deschidere) afişează cărticica, Table of contents afişează sumarul (care trebuie, cred, pus la punct), Index afişează în format mic toate paginile desfăşurate, Subscription afişează şi celelalte publicaţii grupate în acelaşi dosar, Zoom in şi Zoom out măresc şi micşorează imaginea, Full screen măreşte imaginea cît tot ecranul, Add/Delete bookmarks pune semne de carte la paginile interesante (ele nu rămîn de la o sesiune la alta). Mai există butoane pentru căutare, descărcare a fişerului, printare şi volum sunet. Cu clic pe calaméo reveniţi în pagina BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI.

Am încercat să ofer mai multe formate pentru plachetele de autor. Trei dintre ele cuprind doar texte, a patra, SUNET DE FLAUT, are texte ilustrate, fiecare haiku fiind suprascris pe o imagine.

Sper ca biblioteca să crească constant pentru a fi la îndemîna tuturor celor ce vor să citească pentru a prinde gustul delicat la poeziei nipone. Secţiunea ANTOLOGII s-a îmbogăţit astăzi, prin bunăvoinţa lui Ioan Găbudean care alcătuit-o, cu una din cele mai bogate şi mai complete colecţii de poeme haiku. Avînd aproape 200 de pagini în format PDF, ea cuprinde mai mult de 200 de autori şi este prefaţată cu un cuvînt înainte consistent, instructiv şi bine echilibrat al autorului. Surâsul crizantemei a apărut la Editura ARDEALUL din Tg. Mureş în 2004.

Semanalez de asemenea prezenţa pe calaméo cu pagini personale a încă doi îndrăzneţi din clanul haiku: Maria Tirenescu şi Anişoara Iordache.

Un comentariu:

Maria Tirenescu spunea...

O iniţiativă foarte inspirată vine în sprijinul celor care vor să citească haiku-uri scrise de poeţii ce au publicat înaintea apariţiei acestui sait.

Sper să fie un bun început şi o încurajare a celor care se străduiesc să înveţe mai multe lucruri despre internet şi posibilităţile lui.

Cu prietenie, Maria