„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 20 noiembrie 2014

INTERVIURI RO KU (VIII) CFC cu BEA HURMUZ





BEA HURMUZ - Sunt o bucovineanca pur sange, trecuta prin Ardeal si care a poposit in Bucuresti, sunt foarte multi ani de atunci deja. De nici doi ani ma aflu in Franta unde profesez ca medic.Noica ne indemna ca in fata unei probleme sa urcam un munte. Pe masura mi-am ales Alpii, muntele iti impune o anumita disciplina si pana la urma cred ca lor le pot face fata. Mai greu este cu muntele din mine pe care il urc « but slowly, slowly !» precum melcul lui Issa muntele Fuji.


1.Cum te-ai apropiat de acest gen de poezie? De câtă vreme scrii  haiku?

De cultura japoneza m-am apropiat in 2003 cand intr-un timp paralel, frumos si nebun al existentei mele am fost studenta la japoneza si studii americane la Universitatea din Bucuresti. Ceva de asemenea magnitudine cum era si firesc de altfel nu putea dura iar medicina e ceva greu de impartit. Cum exista ceva in dialectica spiritului japonez in care ma regasesc, fascinatia a ramas proaspata, nealterata.
Cu Romanian Kukai intalnirea a fost una cu totul intamplatoare, intr-o primavara la ceainaria Serendipity cu ocazia unei expozitii de haiga. Se intampla in 2011.
Si asa rotitele au pornit a se invarti.

2.Cine/ce te-a ajutat să-i înțelegi mai bine esenţa?

Am inceput sa invat din mers. La inceput eram fascinata de algoritmul 5-7-5 iar cine mi-ar fi urmarit miscarile mainilor s-ar fi intrebat cu siguranta oare ce numar. Apoi am inteles ca un haiku este mai mult decat atat. Am citit, am analizat,am comparat. Pentru mine un haiku este o banalitate care te face sa tresari, asa il resimt eu, dar ce tresarire frumoasa…


3.Ai urmat nişte modele care ţi s-au părut demne de luat în seamă? Te-a ghidat cineva?

Nu am urmat modele, sunt destul de rebela chiar si la varsta asta, in plus in actul creator e bine sa te gasesti pe tine. De invatat in schimb am invatat de la foarte multi. Vreau sa ii multumesc in mod special domnului Eduard Tara pentru discretia cu care m-a calauzit , pentru rabdarea si atentia pe care mi-a acordat-o.

4. Ce alt gen de poezie mai abordezi? Ce părere ai despre lirica japoneză comparativ cu cea occidentală?

Demult, demult am scris poezie dar si pe aunci preferam formele distilate.
Oricat de diferite ar parea, intre cele doua lirici nu vad un clivaj ci mai degraba o osmoza perpetua.
In literatura japoneza exista acea sensibilitate aparte, acel soi de remanenta, greu de descifrat,greu de perceput si care continua sa fascineze si sa influenteze lumea occidentala, Daca e sa extind catre artele plastice, la influenta lui Hokusai de exemplu, «The great wave » se dovedeste a fi cu adevarat impresionant.


5.În octombrie 2013, la concursul lunar RO KU,  ai obținut loc I cu un poem foarte reușit (ziua recoltei –în palma femeii doarbătăturile ). Ne poți spune ce/cine anume te-a inspirat, cum  ai reuşit să scrii un haiku atât de bun?

Ca in cazul oricarui haiku bun, cel putin in ceea ce ma priveste, el vine natural,
fara efort, e ca un expir usor prelungit dupa ce ai tras aer adanc in piept.
Nu pot sa spun ca cel pe care l-ati mentionat este unul preferat dar si in cazul acesta el a venit spontan, antiteza era prea evidenta, sarea in ochi. Daca ar fi
sa psihanalizez as putea spune ca e o proiectie a unor framantari de ale mele.

6.Ce valoare au pentru tine premiile obținute în acest domeniu? 

Ma bucura foarte mult si sper ca raspunsul meu sa nu fie perceput drept frivol.

7.Ce înseamnă pentru tine participarea la toate concursurile de haiku de pe RO KU?

Inseamna apartenenta, inseamna antrenament si in contextul actual inca o cale catre acasa.

8.Ce rol joacă în ceea ce scrii  viaţa ta personală şi activitatea profesională? Te ajută sau te încurcă?

Pentru mine a scrie si a picta reprezinta o nevoie, un impuls care-si gaseste fagas pana la urma indiferent de constrangerile profesionale. Este adevarat ca acum timpul meu este imputinat si sunt mult in urma si cu condeiul si cu pensula dar cred ca mai mult este vorba de un echilibru pe care nu l-am gasit inca cu mine si cu spatiul in care ma aflu. Altfel, medicina este un organism vorace dar in esenta un bun ‘mediu de cultura ‘ pentru ambele mele pasiuni.

9. Poți numi trei poeme haiku  de-ale autorilor români sau străini care îți plac în mod deosebit și pe care ai fi vrut să le scrii tu însuți?

Îmi place Issa, in plus si un desenator, haikurile lui sunt ca o respiratie si imi mai place de Eul care transcede din ele.           
in this world
we walk on the roof of hell,
gazing at flowers

this dew drop world
is a dew drop aorld
and yet,and yet

o snail
climb Mount Fuj-
but slowly, slowly !

Dintre autorii romani imi place Eduard Tara, mi se pare ca se apropie foarte mult de spiritul japonez. Le-as mentiona pe acestea :

inca -n mijlocul
pozei de familie-
prunul taiat

tot mai aproape-
o frunza care cade
si umbra ei

zi calduroasa-
pentru intaia oara
in umbra fiului

10. Ai publicat vreo carte de haiku? Ce  proiecte ai în acest sens?

Nu, dar sper ca poate intr-o zi…..Mi-as dori si o expozitie de haiga candva.













Niciun comentariu: