„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

duminică, 18 noiembrie 2007

CONCURSURILE DE POEZIE ŞI CUM SĂ LE CÎŞTIGI (lecţii de haiku 4)

Continuăm seria lecţiilor de haiku ale lui Edward Weiss publicate pe


Este bine să cunoaştem şi părerile şi practica haiku-ului în ţările de limbă engleză.

Edward Weiss este poet, autor şi publicist la Wisteria Press. Cele două volume ale sale "Bird Haiku" and "Seashore Haiku" sînt publicate şi disponibile şi el lucrează deja la un al treilea volum. Vizitaţi http://wisteriapress.com pentru a afla mai multe.

*

Concursurle de poezie au ţîşnit ca un foc de pădure pe internet. Şi de ce nu? Ele sînt un mod distractiv de a-ţi verifica abilităţile de a scrie poezie.

Există concursuri de poezie la care aprecierile sînt făcute de cîţiva oameni în acelaşi timp. Ei atribuie puncte poemului. Poemul cu cele mai multe puncte cîştigă. Pare destul de simplu şi e o strategie bună.

Ceea ce nu vă spun ele este ce trebuie să căutaţi. Să ne confruntăm cu asta. Concursurile de poezie sînt confuze. Şi asta-i starea de fapt. În plus, eşti apreciat de oameni cu înclinare către un anume mod de a scrie. Dacă poezia le place, trece testul. Dacă nu, o dau la o parte şi o uită imediat.

Astea fiind spuse, un mod bun de a cîştiga concursurile de poezie este să depistaţi ce caută editorii. Probabil că ei n-o să vă spună. Trebuie să citiţi genul de poeme pe care le apreciază (sau le caută într-un fel), apoi să vă croiţi un drum într-acolo.

Ştiu că nu este cel mai ortodox lucru de făcut. Aveţi personalitatea şi modul vostru aparte de a scrie. Şi editorii concursului de poezie au de asemenea modul lor de a citi şi aprecia ceea ce ei cred că este un poem “bun”. Odată ce aţi înţeles că nu e vorba de voi sau de poezia voastră, ci doar de înclinările unui anume editor, sînteţi pe calea de a cîştiga.

De fapt, poate fi mult mai important să dobîndiţi simţul a ceea ce juriul consideră a fi “bun” decît să credeţi că ceea ce aţi trimis este cea mai bună lucrare. Amintiţi-vă, ceea ce este mai bun este în mintea celui ce asistă. Nu trebuie să vă vindeţi cu totul pentru a cîştiga concursuri de poezie. Din contra, priviţi-le ca pe un joc şi veţi înainta pe drumul autenticei confruntări cu voi înşivă.

Niciun comentariu: