„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 16 august 2007

Ioan Găbudean - schiţă de profil

Cei care s-au ocupat de haiku în România, nu doar scriind, ci încercînd să şi coaguleze în jurul lor activitatea celorlalţi, nu sînt mulţi şi-i poţi număra pe degetele mîinii. Numele profesorului Ioan Găbudean de la Tîrgu Mureş este printre ei.

Zilele trecute am primit de la Maria Tirenescu, xerografiate, 6 numere ale revistei de haiga Imagini frumoase. Este vorba de efortul de a improviza cu mijloace financiare precare un mod de a supravieţui onorabil în timpuri nefaste.

Revista este de fapt o coală A4 împăturită în trei şi, bănuiesc, multiplicată la copiator. Ea este rodul colaborării a doi profesori ai gimnaziului George Coşbuc din Tg. Mureş: Ioan Găbudean şi Eugenia Szabo. Ambiţia revistei este de a fi prima revistă de haiga din ţară. Versurile mai multor poeţi: Ioan şi Doina Găbudean, Dan Doman, Radu Patrichi şi ale cîtorva dintre foştii elevi ai gimnaziului, sînt însoţite de imagini desenate de elevii îndrumaţi de Eugenia Szabo.


Ceea ce surprinde în aceste însoţiri este o anume candoare a privirii care nu pierde nimic de profunzimea spusei atunci cînd vibrează-n surdină la impactul cu prospeţimea imaginii.
Iniţiativa este urmarea firească a unei lungi activităţi a cercului de haiku Crizantema, fondat de Ioan Găbudean în 2002 la acelaşi gimnaziu şi funcţionînd şi în prezent.

Cercul a realizat şi două antologii cu poeme ale elevilor: Luna din lac, Casa de Editură Mureş, Tg. Mureş, 2003 şi Din nou septembrie, Casa de Editură Mureş, Tg. Mureş, 2005.

În numărul 3 al revistei, amintind ce înseamnă haiga, este remarcată şi activitatea lui Ion Codrescu, promotorul genului în România. Profesor la Şcoala Nicolae Tonitza şi Liceul de artă din Constanţa, dînsul a antrenat elevii celor două şcoli într-un experiment de 15 ani, avînd ca rezultat final o antologie intitulată Haiku-Haiga.

*

Ioan Găbudean, născut pe 25 februarie 1951, este şi fondatorul revistei Orfeu şi al unei colecţii de plachete publicate în colecţia cu acelaşi nume. Dar despre ele în momentul în care vom avea mai multe date.

*

Adresa la care poate fi contactat este: Gimnaziul G. Coşbuc, str. Moldovei nr. 30, Tg. Mureş, jud. Mureş.

Un comentariu:

Maria Tirenescu spunea...

E foarte bine să scriem despre realizările colegilor noştri. Mai ales când, în munca lor, sunt implicaţi şi elevi talentaţi. E mare lucru ca elevii să ştie că pot activa şi în domeniul artelor plastice. La varsta şcolară, şi literatura, în particular haiku-ul, poate avea un impact pozitiv: dezvoltă simţului artistic, educă disciplina liber consimţită, respectul pentru muncă, în general, şi, în particular, pentru creaţia artistică.

Să le urăm succes celor care au astfel de iniţiative frumoase!

Cu prietenie, Maria