„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 9 ianuarie 2008

RETROSPECTIVA 2007 - PUBLICAŢIA

Folosesc cuvîntul publicaţie, deosebit de acela de revistă, să zicem, pentru mai multe motive. Site-ul de faţă, un blog, nu este o publicaţie închisă cu apariţie predefinită (lunară, săptămînală etc.), la date fixe, cu un sumar şi, eventual, o tematică stabilită în prealabil. El este o publicaţie deschisă, cu foc continuu. Se poate publica oricînd şi orice, extinzînd mereu aria tematică şi volumul materialelor existente.

Publicaţia s-a dezvoltat ca o extensie a concursului, din nevoia firească de a servi comunităţii participanţilor ca o bază de date oricînd la îndemînă. Ea are potenţial mai mare decît cel utilizat deocamdată. Interactivitatea, posibilitatea de a face comentarii, de a avea feed-back şi a putea afla şi alte păreri, nuanţe, sugestii este încă în faşă. Dar gata să funcţioneze îndată ce vizitatorii vor fi mai abili, mai îndrăzneţi, mai combativi şi mai însufleţiţi de spiritul internetului.

Primele materiale de lucru existente au fost cele legate de concurs: invitaţii lunare de participare, invitaţii la vot cuprinzînd textele primite, rezultatele concursurilor lunare şi, ulterior, comentariile unor poeme, în special cele ale cîştigătorilor, după fiecare etapă.

Cînd numărul articolelor postate a crescut, pentru a putea fi găsite şi accesate mai uşor, am introdus etichete. În banda dreaptă, găsiţi titlul subiecte, sub care se află linkuri către categoriile care vă interesează. Fiecare avînd indicat şi numărul de articole pe care o cuprinde. Eticheta kukai cuprinde toate documentele ce se referă la concurs. Pentru fiecare lună există alte etichete care cuprind doar documentele din luna respectivă. Textele sînt listate în ordine cronologică, de la ultimul către primul postat.

Pe măsură ce am avansat, am simţit nevoia să dăm unele explicaţii despre ce intenţionăm, ce facem, cum facem. Etichetele ce şi cum facem şi intenţii şi realizări grupează asemenea texte explicative, retrospective sau chiar pentru asigurarea suportului tehnic. Tot cu referire la ceea ce facem avem şi eticheta liste care explică unele dintre listele pe care le întocmim şi le folosim. Am avut şi intenţia şi disponibilitatea de a oferi celor ce se descurcă mai greu informaţii pertinente pentru a progresa ca utilizatori, din păcate, cum am spus, n-am avut feed-back-ul necesar care să ne semnaleze ce doresc să ştie vizitatorii.

Foarte repede am sesizat că putem fi locul de unde iubitorii haiku-ului pot obţine informaţie promptă şi pertinentă referitoare la ce se mai întîmplă în lumea haiku-ului. Unul din subiectele de informaţie a fost firesc alte concursuri, unde am prezentat concursurile interne şi internaţionale, cu date succinte despre condiţiile cerute şi linkuri (dacă era cazul) către pagina internet unde se găseşte informaţia completă şi originală.

Am extins rubricile de informare încercînd să cuprindem şi actualitatea, dar şi istoria. Categoria reviste româneşti prezintă revistele de profil publicate în România. Reviste străine pe cele publicate în străinătate. Cu rubrica portrete am început prezentarea unora dintre personalităţile care au organizat activitatea celor ce scriu haiku în ţară. Subiectul evenimente adună materiale referitoare la evenimentele interne: întîlniri şi apariţii editoriale, dar şi prezenţa haiku-ului în alte reviste literare. Prezenţe româneşti în reviste şi concursuri internaţionale semnalează faptul că autorii noştri sînt prezenţi şi recunoscuţi şi dincolo de granţa limbii române.

O altă categorie de informaţii sînt cele utile pentru instruire. Am început o prezentare a clasicilor haiku-ului japonez cu Kobayashi Issa (care cu forţe suplimentare ar putea fi continuată). Avem deja o substanţială publicare de articole (57) despre poezia niponă şi de comentarii la poeme (28) care-i pot ajuta pe autori să înţeleagă mai bine resorturile acestor micropoeme. Ultima iniţiativă este aceea de a publica o serie de de lecţii de haiku traduse dedicate începătorilor (Edward Weiss) şi avansaţilor (Ferris Gilli). La acestea se mai adaugă o suită de materiale informative în legătură cu senryu, publicate în pregătirea concursului lansat la sfîrşitul anului.


Niciun comentariu: