„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

sâmbătă, 25 octombrie 2008

UN HAIKU PE ZI



Cu ani în urmă am găsit un site care prezintă zilnic un haiku (Tinywords publishes one haiku every weekday on the web and via email), pe care-l selectează din cele trimise de cititorii lui. Haiku-ul poate fi comentat de cei care-l citesc. Nivelul acestui site, ca participare, organizare şi calitate a poemelor, este mult peste ce ne putem noi permite. Mai ales că, fiind de limbă engleză, se adresează unui public foarte numeros.


Pe ideea unei activităţi şi a unui exerciţiu zilnic, am îndrăznit totuşi înfiinţarea site-ului UN HAIKU PE ZI. Citez mai jos ce am spus în preambul:


Ideea, poate mai veche, am primit-o de la Anastasia Dumitru. Este vorba de un exerciţiu de completare a unui vers lipsă dintr-un haiku dat.


Dacă poemul în cauză este unul valoros, în mod implicit, fără alte explicaţii şi comentarii, cel care îşi va asuma completarea va fi pus în faţa unui travaliu de un nivel mai ridicat. Încercînd să desluşească strucutura construcţiei din care lipseşte o piesă, va simţi mai lesne exigenţele ce se impun creatorului de haiku.


Veţi găsi deci zilnic pe acest site un asemenea poem la care sînteţi rugaţi să completaţi versul lipsă. Poemele vor fi alese dintre cele care, pentru unii cel puţin, sînt deja cunoscute pentru că au fost publicate anterior în antologii sau au luat locuri fruntaşe la concursuri. Pentru alţii, nu. Ele vor purta un număr dublu. Astfel, de exemplu, 1.2 va însemna: săptămîna 1, haiku 2.


Indiferent dacă îl (re)cunoaşteţi sau ba, încercaţi să completaţi cu propriul vostru vers. Totdeauna pot exista şi alte variante. Veţi avea ocazia să faceţi un exerciţiu util şi fructuos.Postaţi varianta voastră ca un "comentariu" la textul prezentat.


Începînd de luni 22 septembrie 2008, în fiecare zi, alături de noul poem propus, va fi afişat în întregime poemul original corespunzător aceleiaşi zile din săptămîna trecută şi remarcate cele mai bune soluţii sugerate de comentatori. Poemele propuse pot fi completate deci timp de o săptămînă din momentul cînd au fost afişate.


Nu modificaţi versurile date.Încercaţi să respectaţi, acolo unde haiku-ul e scris ca atare, numărul de silabe necesar - 5 sau 7.”


Sînt deja 6 săptămîni de cînd site-ul funcţionează cu brio. Comentatorii s-au stabilizat în număr de aproximativ 10 (dintr-un număr mai mare, dar fluctuant) la fiecare haiku propus. Se pare că lucrurile au prins.


Cei care nu au intrat încă pe acest site pot deja să vadă ce s-a întîmplat pînă acum şi să-şi încerce puterile. Este şi o modalitate de a vă testa capacitatea de utilizatori ai internetului, sînt cîteva manevre simple cu care vă veţi obişnui dacă o veţi face mai des.


E momentul cînd vă pot cere cooperarea. Oricine doreşte poate propune poemele care vor fi postate timp de o săptămînă, alegînd care vers va lipsi. De asemenea, cine doreşte poate face comentariile la poemele săptămînii anterioare. Modelele există, pot fi urmate sau îmbunătăţite. Cine se încumetă, poate trimite colaborarea la adresa soimana@yahoo.com. În măsura în care cineva doreşte să fie coautor al site-ului, dovedind abilităţile necesare prin faptul că are un blog şi ştie să-l utilizeze, aştept să-mi solicite acest lucru.




Niciun comentariu: