„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 13 ianuarie 2020

Între tentaţia haikuului şi literatura pentru copii (II)



Haiku şi literatură pentru copii (II)
Publicăm acum, aşa cum am promis, ultima parte a cronicii scrisă de poetul Ioan Găbudean la cărţile lui Dan Doman.

*
Volumul al II-lea, intitulat “De ce îndrăgeşte Laura dinozaurii?” începe în trombă după ce “Brânduşa” dispărută este regăsită şi eroii vor să se întoarcă acasă, dar Baba-Lupoanea le-a făcut figura manevrând tabloul de comandă şi astfel cei cinci: Laura, Brăduţu, Bufni, Dolo şi Lola, o căţeluşă drăguţă, intră în lumea dinozaurilor, adică fac o călătorie în timp, în cretacic.



O fetiţă de paisprezece ani şi câţiva prieteni loiali vor avea parte de aventuri şi surprize cum nici nu visa Laura, cea pasionată de dinozauri şi de jocul Tyrannopolis. Facem cunoştinţă, adică Laura and company, cu un personaj foarte simpatic, Haţegraptor, starostele dinozaurilor pitici (Laura recomandându-se drept şefa expediţiei) şi cu tot alaiul lui de dinozauri pitici, prietenoşi şi simpatici. Aflăm cu acest prilej că Baba-Lupoanea este o periculoasă traficantă cu ouă de dragon de România.
Ajunşi în Tyrannopolis, capitala lui Hungry Tyrex Imperator Mundi, la Congresul Dinozaurilor, asistăm la divergenţele dintre tiranozauri (numele lor spune totul) şi dinozaurii pitici, căci Hungry Tyrex Imperator Mundi este tiranic şi necruţător, ca orice dictator care nu respectă democraţia. Caricatural este prezentat marele HTIM: demagog, necruţător, ironic, cinic, întruchipare a răului, înconjurat de acoliţii săi, pus pe cuceriri şi pe dezbinări.
Haţegraptor, Laura şi ceilalţi prieteni sunt salvaţi din ghearele tiranului de prinţesa Ela şi de Steva, negustorul de meteoriţi, cu nava sa “Tau Ceti”. Arhipelagul dinozaurilor pitici este atacat de navele lui HTIM, dar acesta este învins şi pus pe fugă. E-atât de plăcut şi de palpitant să savurezi o victorie a forţelor binelui asupra răului, să te simţi încărcat cu energie pozitivă…
În fine, în volumul al III-lea, intitulat “Laura şi Zaranzania”, aventurile continuă. Memorabilă e scena bucuriei dinozaurilor pitici care l-au speriat de moarte pe faimosul Hungry Tyrex Imperator Mundi: nebunie curată, veselie fără margini, horă cu strigături, secvenţă realizată cu ajutorul dialogului percutant.
De la Steva aflăm despre celebrul asteroid Zaranzania care se apropie de Pământ şi pe care îl va face praf, după toate previziunile, distrugând astfel şi lumea dinozaurilor. Prin strădaniile lui Steva, a prinţesei Ela şi a Laurei asteroidul va fi deviat pe lângă planeta Pământ, salvându-i astfel pe dinozaurii pitici.
Interesant, hazliu şi parodic e capitolul 24, care se cheamă “Poezia ferestrei de la camera de culcare a Laurei”, un fel de cenaclu literar ad-hoc. Laura şi prietenii se vor întoarce în Ţinutul Pădurilor cu “Brânduşa”, adică acasă, după nişte peripeţii senzaţionale în care şi-au făcut prieteni şi au demonstrat că bunătatea, prietenia n-au dispărut şi nu vor dispărea niciodată de pe acest Pământ.
Cartea lui Dan Doman îmbină într-o constructive alertă elemente reale cu cele de basm şi SF, totul palpitant într-o carte de aventuri, memorabilă. Se observă că a lucrat mult asupra textelor, pregătirea ştiinţifică temeinică autorul, geolog fiind de meserie, se plimbă firesc într-o lume de mult dispărută, din cretacic, de pe vremea dinozaurilor, prezentându-ne fauna şi flora asemenea unui om de ştiinţă (geolog, astronom) şi experienţe deosebit de palpitante în cosmos.



Lansarea trilogiei “Cărţile Laurei” la Târgul de carte Gaudeamus, în 18 noiembrie 2018. De la stânga la dreapta: scriitorul Alecu Ivan Ghilia, un dinozaur pitic (Ligia, fata cea mică a autorului) şi Dan Doman, vânturând cărţile pe sub nasul spectatorilor. Autorul  avea şi un fragment de meteorit feros în buzunar, dar nu l-a mai scos să-l arate spectatorilor în chip de asteroidul Zaranzania, fiindcă ei erau deja destul de speriaţi!

 În trilogia aceasta pe care v-o recomand cu căldură este vorba despre putere brută şi inteligenţă, despre absurd (umor românesc, nu-i aşa?) şi ecologie şi peste toate de prietenia între fiinţe foarte deosebite între ele, dar posibilă, totuşi.” (cuvintele aparţin autorului).
Trilogia “Cărţile Laurei” se adresează copiilor inteligenţi, preocupaţi de misterele vieţii, dar şi tinerilor dornici de cunoaştere şi suspans.
Ţinuta cărţii e excelentă, copertele dându-i un aer foarte atractiv.
Îl aşteptăm pe Dan Doman cu alte aventuri, cu o altă trilogie – de ce nu? – sau cu o carte de proză scurtă umoristică, tot pentru copii, la care ştiu că lucrează (de asemenea, şi cu un al treilea volum de fotohaiku, care este practic bun de tipar), căci pentru autor, aşa cum mărturiseşte într-un interviu cu scriitorul Gheorghe Jurma, în mai 2002, Cărţile pentru copii sunt mai optimiste decât cele destinate adulţilor, iar eu caut să îmbin în ele dragostea pentru natură cu un localism, poate desuet, integrate însă în cadrul mondializat în care trăim.”
Trilogia “Cărţile Laurei” este o carte pentru copii şi tineret în care plăcerea lecturii este garantată.

Ioan Găbudean, 2019



Cărţile Laurei, Editura Eikon, Bucureşti, 2018:

1.  Laura în Ţinutul Pădurilor, 200 p., 25 lei
2.  De ce îndrăgeşte Laura dinozaurii?, 180 p., 25 lei
3.  Laura şi Zaranzania, 178 p., 25 lei



Niciun comentariu: