Am primit următorul mesaj de la Ion Codrescu şi mă bucur să vă trimit şi vouă invitaţia dînsului. Poemele trimise trebuie să fie traduse în franceză, aşa vor fi publicate în carte. Versiunea franceză a invitaţiei o puteţi citi aici:
*
INVITAŢIE
(traducerea textului, primit în limba franceză, aparţine Constanţei Erca)
După succesul EXPOZIŢIEI DE HAIGA, organizată în spaţiul LYON- JAPONIA din cadrul Festivalului de haiku de la Lyon din 6-8 octombrie 2010, intenţionăm să realizăm o carte de haiga, carte ce va fi publicată de editurile ALEAS din Lyon. Am început deja să lucrez la această CARTE DE HAIGA la secţiunea haiku-ul francofon.
Cu această ocazie doresc să realizez noi haiga cu poeîii care vor să participe la acest proiect. Dacă proiectul vă interesează şi doriţi să paticipaţi la el, precizaţi-mi aceasta în răspunsul Dvs., căci întocmesc deja o listă cu poeţii parteneri.
Pentru a participa la această carte, este suficient să-mi trimiteţi câteva poeme care să mă inspire pentru o pictură haiga în cerneală de China şi să cumpăraţi un exemplar din carte (preţul ei va fi probabil în jur de 25 euro).
Având deja 100 poeţi înscrişi (deci 100 comenzi pentru cartea editată de ALEAS), editura se angajează să publice lucrarea îndată ce machetarea ei va fi finalizată.
Dacă doriţi să participaţi la acest proiect, puteţi să-mi trimiteţi o selecţie de 10-15 haiku-uri în următoarele săptămâni.Dacă nu doriţi să participaţi, mi-o puteţi spune în mod sincer.
Aştept răspunsul Dvs.
Cu prietenie,
Ion
Haiga este o modalitate artistica aparuta in Japonia in secolul XVII.Ea consta in realizarea unei pagini care sa cuprinda un haiku caligrafiat si un desen/pictura, aflate intr-o legatura poetica, adica neexplicativa.
CARTEA DE HAIGA este un proiect care necesita timp indelungat. Este nevoie sa citesc poemele cu mare atentie si de mai multe ori. Cand identific un haiku ce imi “spune multe” incep lucrul la pictura haiga.
In urma cercetarilor mele asupra picturii haiga din Japonia, am ajuns la aceasta concluzie : imaginea nu trebuie sa ilustreze haiku-ul, caci un poem reusit se poate lipsi de aceasta ( nu suntem in situatia cartilor pentru copii).
Sa ilustrezi in mod direct un haiku este o treaba foarte simpla.
Pe Internet puteti vedea o sumedenie de fotohaiku (haisha )care ilustreaza direct haiku-uri, dar care nu sunt nicicum haiga.
Intr-o autentica/veritabila haiga, artistul trebuie sa interpreteze ceea ce a dorit sa spuna poetul in emotia concentrata si in “straturile de sensuri suprapuse”.
Artistul trebuie sa descopere semnele, simbolurile, sonoritatile continute in mesajul haiku-ului.El este chemat sa proiecteze o noua lumina asupra haiku-ului si sa mearga mai departe in descifrarea mesajului poemului, astfel ca prin pictura sa-l ajute pe cititor sa se intrebe”Dece aceasta imagine? Ah, ce imagine! Se potriveste cu atmosfera haiku-ului !”
Caligrafia haiku-ului trebuie integrata in structura compozitionala a picturii, trebuie conceputa in acord , in armonie cu imaginea, cu ritmul tuselor de pensula si in final trebuie sa faca corp comun cu ansamblul.
À propos de caligrafie si pictura haiga, Roland Barthes se intreba:
“Unde incepe scriitura? Unde incepe pictura ?”
Pana sa ajung la aceea pictura care sa ma multumeasca, pentru fiecare pictura haiga, realizez mai multe variante, folosind diferite imagini si diferite caligrafii.
La sfarsitul creatiei mele, atunci cand veti avea in fata ochilor PICTURA, va veti intreba, poate:
“Cu aceasta pictura HAIGA, ce a vrut sa spuna artistul despre POEMUL meu?”
Ion Codrescu artist si poet roman, a studiat pictura haiga cu maestrul japonez Ryuhei Nishiyama.
A sustinut teza de doctorat la Universitatea de Arte Frumoase din Bucuresti cu tema:
ARTA JUXTAPUNERII IMAGINII CU TEXTUL IN PICTURA HAIGA DIN JAPONIA SI OCCIDENT”
A ilustrat peste 100 de carti, jurnale, reviste si a organizat numeroase expozitii in diferite tari.
Lucrarile sale se gasesc in colectii particulare si publice. In calitate de poet a publicat 11 carti de haiku, tanka, renku, rengay si haibun in Romania, Franta, Marea Britanie, Slovenia si Olanda.
Pentru poemele, haibun-urile, cartile si ilustratiile sale, a castigat numeroase premi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu