Cu permisiunea lui Gerald England, editor al revistei NEW HOPE INTERNATIONAL REVIEW, şi a autoarei, Juliet WILSON, cărora le mulţumim pentru amabilitate, reproducem în traducere recenzia la volumul de renga al Magdalenei Dale şi al lui Vasile Moldovan.
Aceasta este cartea de vizită a editorului:
Gerald England
New Hope International; Haiku Talk
reviews, poetry, photography and more
http://www.geraldengland.co.uk/
http://hydedailyphoto.blogspot.com/
http://ackworthborn.blogspot.com/
*
Aceasta este o culegere de renga şi forme înrudite in limba română, scrisă de Magdalena Dale şi Vasile Moldovan şi tradusă de Magdalena Dale. Coperta întîi (s.editorului – executată de Constantin Dale), cu o fotografie a florii de tei, este realmente atrăgătoare. Culegerea m-a atras deîndată pentru că mireasma acestori flori este una din miresmele mele preferate. De fapt, întregul volum este pătruns de mireasma de tei a celor două secvenţe care sunt dedicate exclusiv arborelui, incluzând secvenţa haiku semnată de Moldovan „Teiul lui Eminescu” din care am reţinut haiku-ul:
O foaie de tei
ca semn de carte...
vechea dragoste
Nefiind singurul focalizat pe tei, kasen-ul „Mireasmă de tei”, include şi aceste versuri ale Magdalenei Dale:
Nopţi zadarnice
când teiul înfloreşte
doar în visul meu
Continuînd, kasen-ul include şi această minunată imagine evocativă a Magdalenei Dale:
Stele căzătoare,
castanele explodează
în surdină
Alte imagini ale României rurale apar din nou in poeme, incluzând zăpada, livezi, păsări – berze, ciori - căpiţe de fân şi colindători. Toată poezia este influenţată de anotimpuri, acest haiku de Moldovan este din renga „Briza dimineţii”.
Dintr-odată
peste miriştea arsă
luna plină
Luna reapare mai târziu în acest renga şi într-un haiku de Dale:
Căpiţe de fân –
în nimbul lunii de vară
licuricii
Singura critică ce poate fi adusă culegerii este legată de câteva traduceri care nu sînt atît de fluente cum s-ar cuveni, deşi aceasta nu micşorează valoarea unei culegeri deosebite care transpune cititorul într-un rural plin de pace.
Recenzent: Juliet WILSON
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu