„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

sâmbătă, 21 iulie 2007

REVISTE ROMÂNEŞTI - HAIKU

Începem azi o prezentare a revistelor de haiku apărute în România. Vom avea în vedere revistele Haiku, Albatros, Orion, Orfeu.

*

Revista Haiku este prima revistă specializată în poezie niponă apărută în România. Subintitulată Revistă de interferenţe culturale româno-japoneze, ea a apărut în luna martie 1990 la Bucureşti.

Apariţia revistei este datorară iniţiativei lui Florin Vasiliu, poate cel mai activ şi întreprinzător dintre cei care au iniţiat, ghidat şi organizat activitatea celor ce au scris haiku în România după 1990. Autor a mai multe cărţi despre Japonia, pentru care a făcut o pasiune după ce a vizitat-o ca inginer chimist prin anii ’70, Vasiliu este primul care a publicat în 1989, în colaborare cu Brânduşa Steiciuc, o carte despre poezia japoneză: Interferenţe lirice – Constelaţia Haiku.

Apariţia revistei a fost doar începutul unei activităţi concentrate în jurul ei pentru a crea o şcoală de haiku şi a descoperi poeţi talentaţi în acest gen de poezie. La un an după apariţia revistei, a luat fiinţă şi Cenaclul Haiku, iar apoi Societatea Română de Haiku. În urma activităţii cenaclului, revista a publicat creaţiile membrilor, dar şi articole care să ajute pe cei care aveau nevoie să înţeleagă cum se scrie poezia niponă. De asemenea, a publicat informaţie despre activitatea din ţară şi din lume, despre evenimente, concursuri, antologii, volume personale de poezie niponă.

Ca urmare a activităţii de mai mulţi ani, Florin Vasiliu a înfiinţat şi Editura Haiku unde au fost publicate cărţi de poezie niponă de autori români şi lucrări despre poezia niponă şi fenomenul haiku.

Revista apare în continuare din 1990 de două ori pe an şi a ajuns la numărul 37. Actualmente colectivul de redacţie este format din: Valentin Nicoliţov, Florică Dan, Vasile Moldovan şi Paula Romanescu.

*

Am folosit ca sursă pentru a publica aceste informaţii lucrarea Poemul haiku în România a lui Florin Vasiliu. Îi rog pe cei care vor citi şi vor dori să facă adăugiri (pe care le cred necesare mai ales pentru a consemna pe cei mai importanţi dintre colaboratorii revistei de-a lungul anilor) să le posteze în comentarii sau le trimită pe adresa soimana@yahoo.com pentru a le putea adăuga textului.

*

Cei care doresc sa-si procure revista se pota abona si o vor primi prin posta. Pentru relatii, folositi una din urmatoarele adrese email:

valentin.nicolitov@autoexpert.ro
valentin.nicolitov@yahoo.fr
vasilemoldovan@yahoo.com

De asemenea, puteţi folosi următoarea adresă poştală:

Dan Florică, str. Republicii 71, Bolintin Vale, jud. Giurgiu

*

Am primit de la domnul Vasile Moldovan:

Au mai existat reviste de haiku: MiculOrion (Slobozia, in continuarea revistei Orion), Semn (Piatra Neamt; in afara redactoului din Piatra, mai detine exemplare dr.Dumitru Radu din Bacau, care afost la Constanta), Hermitage (Constanta, din 2004, redactor Ion Codrescu), Jurnal de Haiku (Targoviste, redactor Mihail I. Vlad; toamna trecuta a fost laConstanta, dar la Craciun a murit). Corect ar fi sa leprezentati pe toate. Cateva exemplare vi le pot da eu, dar numai cu imprumut.

Cu stima,
V. Moldovan

3 comentarii:

Maria Tirenescu spunea...

E foarte bine că scrii despre aceste reviste.

Mă bucur că domnul Vasile Moldovan contribuie cu informaţii utile. Dacă vrea, poate să scrie el însuşi despre acele reviste pe care le are. Noi am venit în lumea haiku-ului mai târziu. Am avut mai puţine surse de informare. Am fi vrut să putem citi, să ne informăm... Am prins haiku-ul mai mult din exemple. Încă mai ezităm.

În concluzie, o iniţiativă bună, dar care trebuie continuată cu tot mai multe informaţii.

Cu prietenie, Maria

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Maria, aş vrea ca, treptat, să facem din KUKAI un fel de bază de date pentru cei care vor să afle ce s-a întîmplat la noi după '90 încoace. Să suplinim dificultatea de a ajunge la sursele reale care se găsesc doar în bibliotecile particulare.

Poate îl contactezi pe Găbudean pentru informaţii despre Orfeu.

Maria Tirenescu spunea...

Bine că ai spus! Cu domnul Ioan Găbudean trebuie să iau legătura, dar, se pare că nu are acces la internet. Îi trimit chiar mâine o scrisoare. Doar aşa ţinem legătura.

Are noutăţi. Aşa că, sper să-l determin să colaboreze.

Cu prietenie,Maria