„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară

locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

vineri, 11 februarie 2011

HAIKU LA FOTOGRAFIE

Un nou concurs:

HAIKU LA FOTOGRAFIE

Dragi prieteni!

Redacţia RoKu restrânsă (adică Constanta, Corneliu şi cu mine) s-a decis să lanseze un nou concurs: Haiku la fotografie. Ideea nu este nouă, ea fiind practicată pe multe site-uri de diferite limbi. În ceea ce priveşte spaţiul românesc însă, atât cât ştiu eu, este prima iniţiativă de genul acesta.

În ce constă concursul: în primele zile ale fiecărei luni vom publica pe blog o fotografie. Până pe 27 ale fiecărei luni vor putea fi trimise haiku-uri inspirate de această imagine.

Fiecare participant poate trimite maximum 3 haiku-uri. Până la sfârşitul lunii va fi ales un singur haiku câştigător, iar alte 5 haiku-uri vor fi evidenţiate în mod deosebit. Acestea vor fi publicate sub fotografia lunii respective.

Haiku-ul premiat va fi comentat/argumentat pe scurt.

La sfârşitul anului se va organiza un kukai pentru desemnarea celui mai bun haiku la fotografie al anului.

Din mai multe considerente, am decis că se pot scrie haiku-uri după modelul haiku-ului inovativ sau free. Adică: se va respecta scrierea în trei versuri, 17 silabe (una sau două în plus sau minus fiind tolerată), dar nu este obligatoriu ca haiku-ul să aibă kigo sau să trateze teme legate de natură. Criteriile de selecţie se axează în primul rând pe calitatea ideii şi originalitatea exprimării.

Juriul este format din Corneliu şi subsemnata. Cel mai bun haiku la fotografie al anului va fi ales prin votul tuturor participanţilor.

Deoarece blogul RoKu devine deja prea aglomerat, am decis să folosim pentru acest concurs blogul creat de mine acum 3 ani (şi lăsat în paragină..:).

Concursul se va desfăşura deci pe: http:/haiku-io.blogspot.com/

Adresa de mail la care sunteţi invitaţi să trimiteţi haiku-urile este: psioana@gmail.com. Se iau în considerare doar haiku-urile trimise până la data de 27, ora 8.00 dimineaţa, a fiecărei luni.

Poate participa oricine are dorinţă şi inspiraţie.

Se pare că haiku-ul şi imaginea, indiferent că este vorba despre fotohaiku (haisha) sau haiga, suscită din ce în ce mai mult interes în ţară şi în străinătate, în mai toate comunităţile de haiku. Credem că acest nou concurs permite un mod uşor diferit de abordare a conceperii unui haiku.

Imaginea va „forţa” gândirea şi intuiţia noastră într-o anumită direcţie. O putem vedea ca pe o provocare, sau ca pe un joc cu limitele sau rutina creativităţii noastre.

Oricum ar fi, ne-am bucura de o participare cât mai largă. Poate că într-o etapă ulterioară să ne reuşească şi „naşterea” unui forum de dezbateri pe această temă.

Începând deci cu 1 martie, când vom publica pe blog prima fotografie, vă aşteptăm în număr cât mai mare.

Ioana Dinescu


Niciun comentariu: