„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 11 ianuarie 2021

Concursul RK după 14 ani

 

        La sfîrșitul celui de al XIV-lea an al concursului lunar de haiku, sînt interesante cîteva grafice ale perioadei 2007-2020 în care se pot constata mai expresiv tendințele evoluției. Un grafic al totalului participărilor pe ani arată că, după o creștere constantă în primii 5 ani, a urmat un platou cu mici fluctuații în jurul cifrei de 700.

 


        Graficul următor ilustrează o situație asemănătore a participărilor record lunar din fiecare an și a mediei lunare a fiecărui an.

 

        Următoarele grafice sînt interesante pentru o altă tendință. Din ambele se constată o scădere a numărului de participanți începînd din 2011. Participanți diferiți într-un an sînt toți participanții din anul respectiv, idiferent că au participat doar într-una sau mai multe luni. Această scădere are două explicații. Prima ar fi faptul că au început să apară și alte site-uri de haiku sau poezie de sorginte niponă în limba română, unele cu un număr de membri de-a dreptul monstruos – peste 500. A doua, comparînd platoul din primele două grafice cu scăderea din ultimul, este o dovadă a fidelizării participanților. Numărul participărilor anuale, în jur de 700, rămîne relativ constant în timp ce participanții diferiți scad la două treimi. Concluzia: un număr mai mic de participanți dar cu un număr mai mare de participări fiecare menține o cifră constantă a totalului participărilor.

 


        În fine, graficul participanților noi din fiecare an are tendința clară de scădere. Asta arată și o saturare a bazinului din care provin  cei care doresc să scrie haiku. Nu e de neglijat însă nici efectul noilor site-uri unde prestația lor nu este sancționată nici prin vot, nici prin aprecieri de alt gen, bălăcindu-se într-o lăikăreală stătută.

 


       

Niciun comentariu: