„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 18 februarie 2013

Comentarii la concursul lunii ianuarie 2013




de Bobotează -
în cireşul îngheţat
un porumbel alb

Alex Şerban

         Poemul reuşeşte o înscenare obiectivă a sărbătorii, surprinzînd în acelaşi timp atît condiţiile aspre ale iernii  în cireşul înflorit de promoroacă (care o conotează în gerul bobotezii), cît şi prezenţa simbolică a Sfîntului Duh în porumbelul alb tronînd în cireş. Este aproape miraculos cum pot configura elementele naturii singure o icoană ad-hoc.

de Bobotează -
cu degetul pe geam smulg
petale din flori

Dan Norea

         Trecînd pe lîngă sensul religios, poemul surprinde doar atmosfera geroasă a momentului: geamul decorat cu flori de gheaţă. Nu se poate spune dacă smulgerea petalelor este determinată de dorinţa irepresibilă de a verifica sentimentele celei iubite sau de aceea de a putea privi la ce se întîmplă afară.

gerul Bobotezei -
în ciutura fântânii
luna-ngheţată

Valeria Tamaş

         Aceeaşi fixare pe gerul Bobotezii confirmat de apa îngheţată în ciutură. Dacă tot o fi lună plină, imaginea îngheţată a lunii a formatat şi oglinda, făcînd-o lucie şi rotundă. În ciutură e încă o lună – de gheaţă.

de Bobotează -
fierbinte printre sloiuri
Crucea Domnului

Vasilica Grigoraş

         Gerul Bobotezei îşi găseşte contraponderea în crucea fierbinte care simbolizează fervoarea celor ce îndeplinesc ritualul căutării ei în apa îngheţată.

 doar luna ţine 
 deschisă copca apei  -
 de Bobotează

Marcela Ignătescu

         Lăsînd totul în suspensie în ce priveşte rostul copcii, luna, rotundă ca şi copca, se pare că se potriveşte precum un calapod care înfruntă gerul aprig al Bobotezei ca să păstreze deschis ochiul apei. Fără să ştim de ce, copca se constituie într-un element simbolic al unui mister în care cele de jos cooperează cu cele de sus.

Boboteaza-n prag  -
crucea de gheaţă pe deal
sprijină cerul

Lavana Kray

         Dacă pe deal crucea de gheaţă rămîne un sprijin ferm pentru cer, sărbătoarea pare să se pogoare umil sau intim pînă-n pragul fiecărei case.
        
de Bobotează
soarele-ngheţat în geam...
îl ating cu mâna

Dan Iulian

         Şi-n acest poem ceea ce pare depărtat şi intangibil devine miraculos acel element al sacrului care ni se oferă fără nicio condiţie. Nu trebuie decît să ne dorim să-l atingem pios.

de Bobotează -
pe crengi încovoiate
stropi de lumină

Cristina Oprea

         Şi aici putem crede - poate e vreme de moină - că gerul s-a muiat doar pentru ca pe fiecare creangă, aplecată de atîta greutate, stropii de lumină să poată fi culeşi de oricine. Agheazmă culeasă doar cu ochii.

   de Bobotează -
   pe-o carte cu haiku-uri
   stropi de aghiazmă

Mihai Mateiciuc

 Şi atunci nu-i de mirare că stropii condensează şi pe volumul de haiku-uri. Doar de Bobotează?

Epifanie –
zîmbind  piciorului rupt
fata bătrînă

Superstiţie: fetele care cad pe gheaţă in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor mărita in acel an.

Ildiko Juverdeanu

         Boboteaza este numită şi Epifanie, pentru că atunci s-a arătat prima oară Isus ca fiind Fiul lui Dumenezeu. Pentru fata bătrînă însă contează mai mult faptul că, de data asta, căderea pe gheaţă a fost decisivă. Credinţa i s-a întărit. Ca ghipsul.



Un comentariu:

Maria Tirenescu spunea...

Eu nu sunt de acord cu ideea de a avea doua kigo-uri într-un haiku.