„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

marți, 24 martie 2009

Interculturalitate româno-japoneză (I)

Anul 2009 a fost declarat anul prieteniei dintre Japonia şi ţările danubiene: Austria, Bulgaria, România şi Ungaria. Tot în acest an, în septembrie, se împlinesc 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Este un prilej pentru organizarea unei serii de acţiuni şi manifestări grupate în Proiectul Internaţional Interculturalitate româno-japoneză.


Organizatorul proiectului este Societatea de Haiku din Constanţa în parteneriat cu instituţii culturale şi şcolare locale. Grupul Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii se remarcă printr-o suită de manifestări desfăşurate în lunile noiembrie 2008, martie şi aprilie 2009 sub conducerea şi îndrumarea profesor mr. Felicia Jipescu. Activităţile s-au axat pe iniţierea în lirica japoneză, ateliere haiku şi haiga, dar au abordat şi Valorile estetice în arta, cultura şi civilizaţia japoneză. Remarcabil este faptul că majoritatea acţiunilor au beneficiat de o abordare tehnică în pas cu tehnologiile multimedia actuale, fiind însoţite de prezentări Power Point.


O excelentă exemplificare a calităţii acestor prezentări este POEME SCURTE de Ryokan Taigu pe care o veţi putea viziona mai jos. Autorul ei este Octavian-Mihai Pericleanu sub îndrumarea prof. Felicia Jipescu. Traducerea textelor din japoneză în engleză Misao Kodamo şi Hikosaku Yonogishima, traducerea din engleză în română Octavian-Mihai Pericleanu, recită în japoneză Machiko Moser, fondul muzical: Japanese meditation music.



Un comentariu:

Anonim spunea...

Dupa parerea mea e un material foarte bine lucrat,cu multa atentie pentru detalii si care evidentiaza o imbinare extrem de reusita a muzicii cu versurile.Felicitari autorilor,elevului dar,mai ales,profesorului coordonator,implicat in proiectul intercultural romano-japonez.