„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

sâmbătă, 11 octombrie 2008

Calaméo



La începutul lunii mai, invitat de Gabriela Grosseck, am intrat pe un site la modă, cirip.ro, condus de ea şi Carmen Holotescu, un site unde membrii au găsit de cuviinţă că lucrul cel mai important este să comunici spunînd celor din preajmă ce faci. Ciripind mereu, poţi găsi oameni interesaţi de ceea ce faci şi te interesează pe tine, poţi schimba idei, poţi afla lucruri noi şi, eventual, colabora. Sau te pot găsi ei pe tine. Dacă sînteţi interesaţi, găsiţi imediat alături, în banda laterală, o casetă care derulează mereu mesajae de acolo şi are un link către site.


Întrebînd şi primind răspuns, am aflat acolo de un site gazdă unde poţi trimite fişiere diverse care se păstrează mereu la dispoziţia ta (putînd să le accesezi oricînd şi de oriunde), iar dacă le partajezi, adică le faci publice, pot fi accesate sau descărcate pe compul lor şi de alţii (oricine sau numai persoane pe care le alegi). Lucrul cel mai plăcut este că ţi se oferă şi un format deosebit de atractiv: fişierele cu mai multe pagini sînt prezentate şi pot fi răsfoite ca o carte citită online.


Mi-am făcut cont pe acel site pe la începutul lui mai şi treptat mi-am dat seama de faptul că el poate umple un gol, altfel greu de suplinit, în posibilităţile de acces ale amatorilor de lirică niponă la resursele precare existente pe hîrtie. La început, încîntat, am prezentat pe RK cu suspans ceea ce găsisem şi ceea ce încercasem: SURPRIZĂ 1 18 MAI 2008, revenind pentru a da şi minime explicaţii celor ce nu s-ar fi descurcat: SURPRIZĂ 2 23 MAI 2008.


În scurt timp însă, m-am lămurit că ceea ce se poate face pe calaméo este o mină de aur pentru activitatea noastră şi am lansat proiectul: BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI (I) 9 IUNIE 2008, revenind cu precizări: BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI (II) 19 IUNIE 2008. Între timp, lucrurile au luat amploare şi am mai adăugat şi alte iniţitive: O nouă etapă 28 IUNIE 2008, CĂRŢI ŞI AUTORI 12 IULIE 2008.


Pentru că e toamnă, putem număra bobocii. În BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI puteţi găsi deja o mică organizare pe secţiuni:


ANTOLOGII (8 PUBLICAŢII)

PLACHETE DE AUTOR (10 PUBLICAŢII)

CĂRŢI ŞI AUTORI (2 PUBLICAŢII)

TABELE, GRAFICE CONCURS (1 PUBLICAŢII)


Antologiile publicate sînt poate cele mai importante, există acum suficient material ca orice începător (dar şi cei mai vechi) să poată citi poeme bune şi să înveţe implicit, măcar imitîndu-le. Sînt deocamdată 6 antologii de haiku integrale. Mulţumim celor care le-au întocmit pentru că ne-au îngăduit să le publicăm online: Ioan Găbudean şi Nicolae Marian Tomi, precum şi colectivului de la Constanţa. Altele două sînt de haibun şi comentarii la poeme. Ultima, cea a lui Şerban Codrin, un manuscris încă nepublicat, este încă în lucru.


COMENTARII LA POEME HAIKU

SURASUL CRIZANTEMEI - antologie de haiku

LUNA IN TANDARI - antologie de haiku
SCOICI DE MARE - antologie de haiku

STALPI DE FELINAR - o antologie sezonala de poezie zen intocmita de Serban Codrin

UMBRE IN LUMINA - antologie de haibun

PRIMELE VIZIUNI I - antologia concursului Ad Visum 2005

PRIMELE VIZIUNI II - antologia concursului Ad Visum 2006


Plachetele de autor sînt volume personale care cuprind, după cum şi-a dorit fiecare autor, poeme haiku, tanka, senryu, haibun sau chiar poeme comentate. Unele sînt doar în limba română, alte şi cu traducere în engleză şi franceză. Unele au fost publicate şi pe hîrtie, altele doar online. Ce conţin se poate vedea în descrierea fiecăruia de pe calaméo. Toate sînt tehnoredactate de mine şi publicate apoi pe site-ul gazdă. Iată-le:


Dan Norea - UMOR IN 17 SILABE

Maria Tirenescu - PRIMĂVARA

Jules Cohn Botea - REVERBERATII

Monica Trif - SUNET DE FLAUT

Livia Ciupav - PRINTRE ANOTIMPURI

Vasile Moldovan - IKEBANA

Laura Vaceanu - FATA-N FATA DOI COCORI

Mara Paraschiv - RESPIRATIA TRUPULUI

Manuela Miga - HAIBUN

Manuela Miga - NUD CU ANTURIUM


Pentru cei care ezită sau n-au încă resursele financiare, de timp sau o dispoziţie suficient de activă ca să umble şi să negocieze cu editurile, a-şi face o plachetă care să poată fi publicată online este cea mai comodă şi mai rapidă soluţie de a avea o carte mică şi cochetă şi, nu uitaţi, în ton cu vremurile. Avantajele sînt multiple. Nu trebuie decît să-mi trimită textele într-un fişier word (cît mai puţin formatat) şi să-şi aleagă modelul care le place văzîndu-le pe cele deja existente. Posibilităţile de tehnoredactare sînt diverse şi, de multe ori, de departe mai prezentabile decît cele oferite de editurile “ieftine”.

O plachetă online este la fel de promptă şi operativă ca o carte de vizită. Este suficient să trimiţi celui căruia vrei să-i prezinţi realizările tale literare linkul plachetei şi el o poate găsi, citi într-o formă plăcută şi, eventual, descărca pe compul său, de unde o poate printa. Totodată, aceeaşi plachetă o poţi avea şi în format PPS sau PDF şi o poţi trimite cui vrei ca ataşament la un email. În format PPS, placheta poate avea şi un fond muzical care să facă lectura mai agreabilă.


Grupajul CĂRŢI ŞI AUTORI cuprinde două titluri:


ALEXANDRA FLORA MUNTEANU este un mod de a-ţi prezenta o scurtă biografie şi activitatea profesională şi literară;


CARTI SI AUTORI urmăreşte un proiect care mişcă destul de greu, acela de a avea o minimă bază de date despre cei care s-au ocupat sau se ocupă de lirica niponă la noi, precum şi o bibliografie a volumele de lirică niponă şi a revistelor publicate.


Ultima secţiune (deocamdată), pentru că am reuşit să învăţ să convertesc fişierele word în pdf, cuprinde cîteva tabele statistice legate de concursul lunar care în acest format îşi păstrează identitatea. Ele sînt:


PREMIATII CONCURSULUI ROMANIAN KUKAI 2007-2008


PARTICIPANTII LA ROMANIAN KUKAI 2007-2008


Secţiunea, cu numai cîteva tabele actualmente, are toate şansele să se îmbogăţească şi cu grafice care sînt mult mai sugestive.


Niciun comentariu: