„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Comentarii la concursul lunii iulie


        Deşi cuvîntul zmeu este unul polisemnatic şi se pretează la jocuri de cuvinte, majoritatea poemelor au avut în vedere doar sensul zmeului jucărie ridicat de vînt. Zmeul-balaur, personaj fantastic de basm n-a prea avut succes.

zmeu în derivă -
o cloşcă alarmată
îşi cheamă puii

Mihai Mateiciuc

        Umbra zmeului sau zbîrnîitul cozii alarmează cloşca. Imaginea are umorul ei binevoitor din partea autorului dar e şi plină de tandreţea puţin năucă a cloştii.

zmeul prăfuit -
păianjenul îi ţese
frânghia roasă

Valeria Tamaş

        Un pic de nostalgie, un dram de ironie surprind acea privire îngăduitoare aruncată peste relicvele copilăriei. Travaliul păianjenului pare doar să restaureze lucrul pe care de fapt îl înveleşte în giulgiul uitării.

vreme de război -
vântul leagănă-n pridvor
un zmeu nezburat

Dan Iulian

        Nu putem şti prea bine de ce zmeul este nezburat. Dar putem bănui că pe cel mic nu mai are cine să-l înveţe şi să-l ajute să înalţe zmeul. Cei mari sînt înrolaţi, iar pe cer zboară doar păsări de fier vrăjmaşe.

rugă fierbinte
la capătul firului -
zmeul printre nori

Ana Urma

        Se pare că zmeul, odată ridicat, a căpătat şi alte rosturi. Văzîndu-l atît de aproape de cer, copilul vrea să-şi comunice oful. Firul vibrează şi fiorul circulă. Acolo sus, puţin cam agitat, zmeul negociază pentru el.

apus de soare -
umbra zmeului plutind
printre delfini

Andra Andronic

        De data asta, umbra zmeului nu mai sperie pe nimeni. Delfinii nu cred în ulii şi, oricum, sînt mai predispuşi la joc. Chiar şi cu umbrele.

surâs de copil –
colţul rupt al zmeului
muşcă din soare

Cristina Monica Moldoveanu

        Închipuirea copilului recuperează necazul. Colţul rupt al zmeului devine din handicap o armă. Zmeul nu se lasă şi luptă eroic cu soarele.

lumi paralele -
în casă-i stăpân Zmeul
în vis Făt-Frumos

Vali Iancu

În fine, un poem cu zmeul din basme recuperat în spaţiul domestic. Se pare că femeile sînt cam schizoide. Cînd se satură de vise, îi iubesc (bărbatul ca şi patria – asta ai, asta iubeşti) pe zmei.

teren minat -
drumul și-l continuă
numai zmeul

Cezar Florin Ciobîcă

        Dacă ne gîndim la locurile triste de după conflictele militare, unde deminarea durează ani de zile, înţelegem cît de periculoase sînt zonele marcate şi cît de atenţi şi preveniţi trebuie să fie copiii. E de înţeles că zborul peste zona periculoasă este văzut ca o virtute în plus a jucăriei care nu păţeşte nimic dacă încalcă consemnul.
       

Niciun comentariu: