„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 25 august 2010

Anunţ

Am primit aseară un anunţ de la Djurdja Vukelic-Rozic. Patricia l-a tradus, l-a completat şi mi l-a trimis pentru a-l citi toţi cei interesaţi.

Revista IRIS, din Croația, realizează o colecție de haiku sub titlul “Vise rătăcitoare” in memoriam Vladimir Devide, care a murit pe 22 august 2010 la Zagreb. Această colecție va fi publicată în noul număr al revistei. Cu toate că nu există o temă anume, organizatorii propun ca idee efemeritatea, deoarece Vladimir Devide considera oamenii „o frumoasă clipă efemeră”. Deadline de trimitere a textelor: 15 septembrie. Adresa de trimitere: dvrozic@optinet.hr

Vladimir Devidé s-a născut în Zagreb la 3 mai 1925. Profesor-pensionat al Universităţii din Zagreb de la catedra de Inginerie Civilă, acesta a fost membru deplin al Academiei croate de ştiinţe şi arte, efectuând studii post-doctorale în Israel (1960) şi în Japonia (1961-1963). De-a lungul vieţii a obţinut multe premii naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţelor exacte, publicând 40 de lucrări ştiinţifice şi peste 200 de eseuri şi articole în domeniul matematicii. A editat şi publicat 15 culegeri de matematică.
În domeniul literaturii şi culturii japoneze a publicat peste 200 de eseuri şi articole în croată, engleză, japoneză, germană etc., dar şi 17 cărţi.

cântecul unei păsări
risipindu-se printre
picăturile de ploaie
---
un roi de ţânţari
planând, învârtindu-se, bâzâind
şi grăbindu-se spre nicăieri
----
cimitirul din sat
printre pini luna,
mirosul dulceag al busuiocului

Niciun comentariu: