„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 14 iulie 2010

Ceremonie pentru înmînarea Marelui Premiu al Concursului Japonia-Uniunea Europeană


Cetăţeanul român Eduard Ţară a cîştigat Marele Premiu al Concursului Japonia-Uniunea Europeană în Limba Engleză, eveniment organizat în aprilie 2010 în Japonia. Concursul a avut loc cu ocazi celei de a XIX-a Întîlniri Japonia-Uniunea Europeană şi tema sa principală a fost “Japonia şi Europa”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei şi Uniunea Europeană şi a fost sponsorizat de Asahi Shimbun şi oraşul Matsuyama.

Haiku-ul cu care a cîştigat Eduard Ţară, în forma 5-7-5, a fost ales dintre cele 523 de haiku-uri (182 din Japonia şi 341 din EU) este următorul:

Deschizînd harta
petalele de cireş leagă
Europa şi Japonia

Comentînd poemul cîştigător, unul dintre membrii juriului menţionează: “Stînd sub un cireş cu tovarăşul de călătorie, autorul cugetă în faţa hărţii deschise. Florile de cireş indică o potecă îndrăzneaţă pe care o au de urmat.”
Eduard Ţară are 41 de ani, locuieşte în Iaşi şi este profesor de matematică la o şcoală gimnazială. A început să scrie haiku în 1990 ca membru fondator al “Societăţii Române de Haiku”. De-a lungul anilor, poemele lui Eduard Ţară au fost publicate în reviste literare şi antologii din întreaga lume, aducîndu-i autorului aprecierea internaţională. A participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, fiind distins cu 77 de premii.
În urma cîştigării Marelui Premiu al Concursului Japonia-Uniunea Europeană, Eduard Ţară va fi invitat în Japonia, unde va fi oaspetele localităţii Dogo Onsen (staţiune cu ape termale) din Matsuyama, oraşul considerat a fi centrul haiku-ului din zilele noastre în Japonia.
Prezentarea de mai sus este făcută celui care mîine, joi 15 iulie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Reşedinţa Ambasadorului Japoniei din Bucureşti între orele 12.30-14.30, va primi Marele Premiu al Concursului Japonia-Uniunea Europeană.

Eduard Ţară a fost de acord să se întîlnească, după eveniment, la ceainăria Serendipity cu iubitorii de haiku care vor să-l cunoască şi în carne şi oase.
Vă aşteptăm la ora 17.





Niciun comentariu: