„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 7 decembrie 2015

Luna de miere



THIRD PLACE
Indian Kukai #14/COFFEE

honeymoon -
only morning coffee
without sugar
luna de miere –
doar cafeaua de dimineață
fără zahăr


Capotă Daniela Lăcrămioara

         Calitatea cea mai importantă a poemului este discreția. Autoarea comunică doar o stare a lucrurilor și, prin modul în care o divulgă, o atitudine față de ea – rezerva, reținerea. Felul în care sînt prezentate cele două elemente de compoziție – luna de miere și cafeaua de dimineață – este unul alb, aparent neutru, lipsit de ornamente poetice și de artificii retorice. Nimic nu vrea să atragă atenția sau să influențeze receptarea frustă a celor două obiecte.

         Aparent, pentru că există cuvinte care insinuează, care strecoară aluzii. Cafeaua fără zahăr poate fi o nevinovată preferință personal(izat)ă, un fel de tabiet la alegerea clientului (custom), dar, în tandem cu mierea (lunii) și modulată de restrictivul doar, sugerează că, în situația dată (luna de miere), dulceața este oricum din belșug și n-ar mai fi nevoie de nimic altceva.

         Dar aluziile nu se opresc aici. Dacă tot e vorba de cafeaua de dimineță, atunci putem accepta că luna, galbenă ca mierea, se află încă pe cer și putem sorbi, în porții egale, cafeaua și farmecul ei de neuitat. Asociat poate cu acela al unei luni de miere de demult. Chiar dacă am uitat să punem zahăr în cafea, nu mai contează, există suficiente compensații în situația de azi. Și s-ar putea ca, fără să fim diabetici, să renunțăm la zahăr (de ce nu și la cafea?) pentru mierea lunii.

         Un haiku autentic comunică lucrurile importante nu prin textul la vedere, ci prin derapajul aluziv al cîtorva dintre cuvintele lui și al unora dintre detaliile situației prezentate. E posbil ca aici să fie încifrată și o pildă: cînd luna e de miere, evitați dulcegăriile.


Niciun comentariu: