„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară

locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 19 martie 2015

TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII


AL PATRULEA CONCURS DE DEBUT ÎN VOLUM
ORGANIZAT DE GRUPUL RO KU

         Grupul RO KU a organizat pînă acum trei concursuri de debut în volum. Cîștigătorii celor trei ediții sînt:

2009 – Livia Ciupav cu volumul Calendar de ceapă
2011 – Cezar Florin Ciobîcă cu volumul Caruselul anotimpurilor
2013 – Dan Norea cu volumul Ucenic la școala de senryu

Motivaţia principală a concursului este aceea de a-i stimula pe cei care sînt pe punctul de a putea tipări primul lor volum de haiku. De a le întrerupe şovăiala, comoditatea, neglijenţa sau reticenţa cu care au tot amînat un gest atît de firesc. De aceea, el se adresează atît vechilor autori, cît şi celor care scriu haiku doar de puţină vreme, atraşi de concursurile noastre online.

Scopul secund este însă acela de a îmbogăţi BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI (BRK) cu volumele celor care nu s-au gîndit sau n-au îndrăznit încă să-şi adune, să-şi grupeze şi să-şi înşiruie poemele pentru a încropi un volum, deşi valoarea lor a fost confirmată prin rezultatele din concursuri şi poemele publicate în reviste sau volume colective. Acest al doilea obiectiv este profitabil pentru întreaga comunitate a iubitorilor de haiku şi, mai ales, pentru cei care se apropie acum sau vor veni în continuare către poezia de sorginte niponă. Ei vor găsi tot mai mulţi autori diferiţi şi valoroşi a căror lectură să le îndrume gustul.

A publica un volum pe hîrtie înseamnă un efort suplimentar pentru redactarea textelor, pentru a căuta o editură convenabilă şi poate un cost prea ridicat pentru un buget precar. Propunînd publicarea online, venim în întîmpinarea celor care au material pentru un volum şi vor să fie prezenţi cu el pe internet posibilitatea de a-l publica la un preţ modic şi cu eforturi minime. Publicarea online are şi avantajul că oricînd textele pot fi retuşate, volumul întreg revizuit şi înlocuit cu noua variantă. Ea poate fi astfel o operaţiune pilot în vederea publicării pe hîrtie.

Regulamentul
celui de al patrulea concurs de debut în volum


1. Concursul de debut în volum este un concurs organizat şi finanţat de GRUPUL RO KU.

2. Pot participa la concurs toţi cei care nu au publicat un volum personal de haiku pe hîrtie, (chiar dacă au publicat alte genuri de poezie niponă în volume personale sau colective pe hîrtie, au publicat haiku în volume personale care cuprindeau și alte genuri literare sau au publicat o plachetă online în BRK).

3. Toţi participanţii vor beneficia cu această ocazie de publicarea volumului cu care intră în competiţie într-o secţiune specială a BRK, intitulată CONCURS DE DEBUT 2015.

4. Volumele prezentate pentru concurs trebuie să cuprindă un număr de 70-100 (nici mai multe, nici mai puține) poeme haiku care să fie organizate în capitole (pe anotimpuri sau pe alte teme), ca un volum finit prezentat spre publicare. Cei care nu sînt utilizatori prea pricepuți ai wordului e preferabil să nu facă niciun fel de formatări suplimentare față de cele implicite (ale aplicației), lăsînd totul în grija mea. Spun asta din experiența anterioară.

5. Trimiterea volumelor pentru publicare poate fi făcută pînă la 1 iulie 2015 online (într-un fişier word), pe adresa email soimana@yahoo.com sau prin poştă, (într-un manuscris dactilografiat), la adresa poştală: Corneliu Traian Atanasiu, str. Nera 2, bl. OD5, sc. 1, ap. 15, 061787 Bucureşti, sector 6.

6. Costul tehnoredactării pentru publicarea în BRK va fi de 200 lei pentru fişiere doc (sau docx) şi 250 pentru manuscrise dactilo, încasări care vor constitui fondul cu care se va finanţa tipărirea volumului cîştigător. Depunerile pot fi făcute pe numele Corneliu Traian Atanasiu în contul RO90RNCB0295068840000001 deschis la BCR (sau prin poştă la adresa menţionată mai sus). Toți cei înscriși în concurs vor primi gratuit prin poștă volumele cîștigătoare la primele trei ediții ale concursului.

7. Juriul care va aprecia volumele înscrise în concurs şi va desemna cîştigătorul va fi format din Șerban Codrin, Dan Doman și Corneliu Traian Atanasiu.

8. Rezultatul concursului va fi anunţat pe 1 septembrie 2015.

9. Volumul cîştigător va fi tipărit din sumele primite pentru participarea la concurs. Cîştigătorul va primi gratuit 100 de exemplare (iar dacă va dori mai multe va trebui să contribuie la suplimentarea tirajului).

10. Toți participanții vor figura cu două pagini de prezentare la sfîrșitul volumului cîștigător și vor primi și ei un exemplar.

Pentru orice nelămuriri, puteţi folosi adresa soimana@yahoo.com

Bibliografie:
Niciun comentariu: