„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 3 aprilie 2014

Premiul special al juriului



Cred că ați găsit cu toții, cei interesați, rezultatele concursului SHARPENING THE GREEN PENCIL pe site-ul destinat lui. Cei care n-au ajuns acolo, pot accesa aceste linkuri:


După trei ediții ale concursului SPG, niciun participant din România nu a obținut un premiu sau o mențiune. Numeric, participarea a fost de fiecare dată consistentă: 24 de participanți în 2012, 17 în 2013, 23 în 2014. Motivele ar fi două.

Primul motiv dă credibilitate juriului și concursului: Eduard Țară, secretarul concursului, singurul care a cunoscut numele și locul de baștină al participanților, nu le-a divulgat decît după ce juriul a stabilit clasamentul final. Ne-am ferit astfel de a putea fi acuzați că privilegiem participanții din România. Principiul cel mai important al jurizării este imparțialitatea și el este garantat de secretizarea poemelor.

Cel de al doilea, faptul că în alegerile și notările pe care le-a făcut juriul, deși au existat și poeme ale autorilor români, ele nu au intrat în palmares este mai curînd o pură întîmplare care nu ar trebui să-i descurajeze pe participanții autohtoni. Diferențele între cele 65 de poeme selectate inițial, din totalul de 517 primite, și cele 13 premiate în final, nu sînt decît de nuanță. De aceea, juriul a hotărît să aleagă dintre poemele autorilor români aflate în prima selecție și unul care să primească (în afară de concurs, pentru că nu putem schimba regulamentul în timpul concursului) un premiu special al juriului și încă două mențiuni. Iată-le:

Premiul special al juriului

snow began to melt –
the magpie soothing its thirst
from the rusty eaves

topirea zăpezii –
țarca-și astâmpără setea-n
jgheabul ruginit

Liliana Negoi

Mențiuni

nights of January -
on two cups of clay shine
the sun and the moon

nopţi de Ianuarie –
pe două căni de lut lucesc
soarele şi luna

Narcisa Liliana Fărcaș

Village Museum –
the old wooden watermill
is milled of time

Muzeul Satului –
vechea moară de apă
măcinată de timp

Genovel-Florentin Frățilă

Niciun comentariu: