„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 20 decembrie 2010

Sfîrşit de an - participanţi





(ca să puteţi vedea în mărime maximă imaginile, faceţi clic pe ele; cu butonul back/înapoi vă întoarceţi la pagina de pe site)

La sfîrşitul celui de al patrulea an de concurs, adăugînd cei 45 de participanţi noi din 2010 la cei din anii anteriori, totalul celor care au participat măcar o dată la ROMANIAN KUKAI este de 190. Acest total a fost obţinut din însumarea participanţilor unici din cei patru ani de pînă acum:


Fluctuaţia de-a lungul celor patru ani evidenţiază mai multe tipuri de participanţi:

· meteori - se aprind şi se sting dispărînd după 1-4 participări

· comete - participă în mai mulţi ani doar de cîteva ori

· stele cu viaţă scurtă - participă mai consistent doar 1-2 ani

· de cursă lungă - participă constant şi consistent mulţi ani

· fideli - participă la toate concursurile lună de lună


O evaluare la fel de pertinentă este aceea a numărului total de participanţi activi într-un an, format din fideli, din cei de cursă lungă, din stele efemere, din cîteva comete şi din mulţi, foarte mulţi meteori. Creşterea prin nou veniţi este atenuată mereu de dispariţia meteorilor şi fluctuaţia cometelor.



În 2010, după un mic platou al participărilor lunare la nivelul anuluil anterior, a două jumătate a anului a adus cîteva luni cu număr record de peste 70 de participanţi:



Graficul următor, în care sînt prezente participările din toate cele 45 de luni ale concursului, scoate în evidenţa, dincolo de inerenetele fluctuaţii, tendinţa generală evident crescătoare.



Comparînd anii după alţi doi parametri, recordul lunar de particpări şi media lunară a participărilor din cei patru ani, tendinţa este confirmată:



Iată şi un alt grafic care scoate în relief faptul că traseul fiecărui an descrie o linie mereu peste nivelul celui anterior.



Cum e şi firesc numărul total de participări a crescut şi el,ajungînd la sfîrşitul acestui an la 2101, şi poate fi defalcat pe ani în felul acesta:



Este interesantă şi distribuţia celor 117 participanţi din 2010 în funcţie de numărul de participări al fiecărui participant pe parcursul anului. Se poate vedea că, în ciuda unui număr mare de meteori cu puţine participări (1-3) există o compensaţie în cei 19 participanţi care n-au ratat niciun concurs şi cei 14 care au participat de 10-11 ori. Dintre cei cu participări puţine, o parte au venit în ultimele luni şi vor rămîne şi în anul ce vine.



Fidelitatea maximă, participarea la toate concursurile anului, a înregistrat şi ea o creştere constantă an de an, chiar dacă cei care au participat la toate cele 45 de concursuri au rămas doar 3.



Cei 19 fideli de anul acesta, care vor primi o diplomă de fidelitate, sînt:



(primii 3 au participat la toate concursurile din cei patru ani, următoarea participantă la toate concursurile din trei ani, următorii patru la cele din ultimii doi, iar ultimii 11 la cele din ultimul an)

Niciun comentariu: