„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Prima intalnire a cercului de haiku din 2010

Prima intalnire a cercului de haiku din 2010 16 ianuarie, ora 14.00, Cafe Verona – Carturesti


La prima intalnire pe acest an au participat 11 persoane:


Ana Maria Trandafir
Dan Doman
Manuela Dragomirescu cu fiica ei, Delia
Clelia Ifrim
Ecaterina Neagoe
Radu Ignatescu cu sotia, Marcela
Angela Ciucu
Corneliu Atanasiu
Ioana Dinescu


Salutam in mod deosebit venirea primilor haijini nebucuresteni: Radu cu Marcela, Manuela cu Delia. Speram ca exemplul lor sa fie urmat si de altii din grupul nostru.


Dupa o prezentare a istoricului RoKU, facuta de Corneliu pentru cei noi veniti, s-a intrat direct in miezul problemelor, fara a ne mai „impiedica” de vreo ordine de zi.


Mai intai s-a discutat despre pps-urile produse de Corneliu: haiku pe muzica si poze (deoarece am avut si un laptop, am putut urmari unul dintre acestea). Parerile sunt impartite: Corneliu este un sustinator fervent al acestui mod de prezentare al haiku-ului, eu (impreuna cu alte voci din grupa) sunt reticenta in privinta valorii artistice sau educationale ale acestor combinatii.


Discutia a continuat cu analizarea diferitelor tipuri de haiku, apoi cu stilistica si mecanismele lui de constructie. S-a discutat si despre modurile de receptare diferita, despre deosebirile de sensibilitate ale poetului occidental fata de cel din Orient. Radu Ignatescu ne-a citit cateva haiku-uri proprii care au fost analizate de Corneliu.


In continuare am dezbatut indelung subiectul constituirii asociatiei. Concluzia a fost ca asociatia va fi infiintata de facto pana la sfarsitul lui martie. S-a stabilit si cotizatia pe care ar urma s-o plateasca membrii ei: 120 RON/an. Ea se va numi: Asociatia Romana de Haiku – „Haiku-Do”. Dupa ce aceasta se va fi nascut ca persoana juridica, preconizam si mutarea RoKu de pe blog pe site-ul asociatiei, unde facilitatile ar fi superioare celor oferite de blog.


Urmatorul proiect al lui Corneliu este de a face, in cadrul unui eseu, o paralela intre poetul romantic de tip european si haijin-ul japonez, paralela exemplificata prin alaturarea de versuri din ambele genuri. Suntem cu totii chemati sa contribuim la acest proiect.


Catre final s-a rediscutat necesitatea si oportunitatea comentariilor la haiku-urile saptamanale. La dorinta majoritatii din grupa, s-a stabilit ca incepand cu urmatorul concurs (deci de la 114 incolo) sa se introduca urmatoarea regula:


primii trei clasati (deci doar locurile 1-3, nu si mentiunile) au obligatia de a comenta fiecare cate 3 haiku-uri, si anume: pe cel propriu (care a luat premiul), si inca doua la alegerea lui, oricare dintre cele care au concurat in saptamana respectiva. Timpul pus la dispozitie: pana la inceperea urmatorului concurs (adica pana duminica seara). Cine nu se conformeaza acestei reguli, va fi penalizat prin retragerea premiului. Pentru a „indulci” putin aceasta noua rigoare, vreau sa explic faptul ca prin comentarii nu intelegem o eseistica de "inaltimea" celor practicate de Corneliu sau de Manuela Miga. Suntem chemati sa spunem fiecare, asa cum putem, cu cuvinte simple, cum intelegem si simtim haiku-ul respectiv, de ce ne-a placut, sau - daca vorbim despre haiku-ul propriu - ce-am vrut sa transmitem cu el. Cred ca nu este cazul sa ne (mai) speriem de aceasta cerinta, ci sa vedem in ea in primul rand o sansa de a invata si de a evolua.


Cea de-a doua intalnire din acest an a fost stabilita pentru sambata, 6 februarie, ora 14.00, Cafe Verona – Carturesti.



Niciun comentariu: