„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

marți, 5 ianuarie 2010

Modificări necesare în organizarea concursului lunar (II)

Statistic, concursul lunar a evidenţiat cîteva lucruri de a căror semnificaţie e bine să ţinem seama. În cursul celor trei ani am înregistrat mereu noi participanţi şi, deasemenea, pierderi. Noii veniţi au compensat astfel pe cei care au renunţat la concurs din motive diverse: insatisfacţie şi orgoliu, incapacitate de a înţelege ce e haiku-ul, comoditate, dificultăţi de a ţine pasul etc.

Fluctuaţia destul de amplă arată că există o mare eterogenitate între participanţi. Şi, dincolo de cei care au devenit fideli concursului şi au obţinut cu timpul locuri fruntaşe, există şi mulţi în trecere, precum şi o bună parte de participanţi care nu sînt preocupaţi de creşterea nivelului lor şi prin alte modalităţi decît simpla participare la concurs. Este neîndoielnic că cei care au participat şi la concursul săptămînal Romanian Haiku sau la activitatea zilnică de pe Un haiku pe zi au progresat mult mai repede şi au reuşit să se afirme şi în concursul lunar.


Există, evident, şi autori care nu au spirit competitiv şi preferă să-şi vadă de activitatea şi creaţia lor fără să participe la concurs, ingnorîndu-l, urmărindu-l de la distanţă, apreciindu-l sau denigrîndu-l. Pentru cei care participă însă la el este bine ca spiritul lor competitiv să fie încurajat şi stimulat.


A crea două grupe valorice şi posibilitatea de a avansa sau retrograda dintr-una în alta va impulsiona acest spirit sub mai multe aspecte. În primul rînd, va responsabiliza pe toţi participanţii în ce priveşte constanţa participării şi calitatea poemelor prezentate. Pentru cei din grupa a doua valorică stimulentul va fi mai aproape de nivelul lor: a accede în grupa superioară. În schimb, cei din prima grupă vor trebui să-şi ţină rangul. Chiar dacă vor fi şi persoane care se vor simţi la început lezate de această schimbare, pentru majoritatea ea va fi binevenită.


Departajarea pentru început este deosebit de simplă. Vor fi în prima grupă toţi cei care, în decursul celor 3 ani, au obţinut măcar două locuri în primii trei clasaţi. Iată ordinea lor:

Rămîn în calificări toţi cei care, din motive diverse (sînt mai noi, au progresat abia în ultima perioadă etc.)

  • au obţinut deocamdată doar un singur loc în primii trei,
  • n-au obţinut niciun loc în primii trei
  • sau, deşi au peste două locuri în primii trei, au abandonat concursul în ultimul an.
Cei care au deja un loc în primii trei şi au concurat în ultimul an sînt:


1. Ciobîcă Cezar Florin

2. Codrin Şerban

3. Cohn-Botea Jules

4. Gârda Ioan Petru

5. Ghika Ada

6. Grigoriu Florin

7. Groza Gabriela Genţiana

8. Iconar Doru Emanuel

9. Iordache Anişoara

10. Iubu Letiţia

11. Juverdeanu Ildiko

12. Nicolescu Tania

13. Paraschiv Mara

14. Popescu Virginia

15. Radu Rafila

16. Răşinaru Ion

17. Rubin Speranţa

18. Şeitan Gheorge

19. Trif Monica


Aşa cum se vede, criteriile sînt performanţa şi participarea. Sînt convins că după o primă etapă (3 sau 6 luni) lucrurile vor sta altfel. Rămîne de văzut care vor fi detaliile calificării şi retrogradării, dar evident că totul va ţine de coada clasamentului primei grupe şi de fruntaşii celei de a doua care vor schimba grupa între ei.


Repet, concursul este pentru cei cărora le place competiţia. Şi întrecerea care stabileşte aproape mereu alte ierarhii de moment. Senatorii care nu participă la concursuri nu pot fi decît în afară de concurs.



Niciun comentariu: