„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

duminică, 8 noiembrie 2009

A doua intâlnire - atelier haiku: rezumat


6 noiembrie 2009, ora: 17.30;

”Micul Paris” - Unirea Shopping Center București


(cea care a relatat de la faţa locului)

Deși începută sub auspicii mai puțin favorabile, din cauză că locul de întâlnire a trebuit schimbat în ultima clipă (sălile ceainăriei Serendipity fiind ocupate) , și această întâlnire a însemnat un pas înainte, în primul rând pe calea sudării colectivului de haijini.

De data aceasta am fost, cum era și de așteptat, mai puțini decât data trecută, iar ședința a început cu o întârziere destul de mare. Participanții, în număr de 10, au fost următorii: Corneliu Atanasiu, Manuela Miga, Magdalena Dale, Vali Iancu, Sorin Toma Boc, Ana Maria Trandafir, Angela Ciucu, Mihaela Moisescu, Iulian Bogaciev, Ioana Dinescu. Pentru scurt timp, ne-a fost alături şi Vasile Moldovan, preşedintele SRH, venit mai mult ca să ne salute.


Vali Iancu şi Magdalena Dale

Iată în continuare etapele acestui al doilea meeting:

• Am început prin a ne prezenta. Ne-am spus fiecare - unii mai pe larg, alții mai succint – povestea devenirii noastre și a apropierii de haiku.


Manuela Miga şi Vali Iancu

• S-au citit și comentat două poeme scrise de Vali Iancu. De asemenea, și eu venisem pregătită cu niște haiku-uri proprii din care am citit și discutat unul. În continuare am citit un comentariu la unul din cele câteva haiku-uri pe care le selectasem din ”producția” etapei 103 a concursului nostru săptămânal de haiku. Au urmat discuții interesante despre modul de receptare diferita a haiku-ului, în funcție de sensibilitatea fiecăruia și a profunzimii cunoștințelor legate de cultura niponă.


Ioana Dinescu, Sorin Toma Boc şi Iulian Bogaciev

• Următorul punct de discuție l-a constituit ilustrarea haiku-ului. Aici s-a dezbătut întrebarea dacă corespunde sau nu ideii de austeritate a haiku-ului, faptul de a fi combinat cu imagini (dacă da, cu ce gen de imagini) și chiar cu muzică, deci dacă celebrele pps-uri își găsesc justificarea în natura intrinsecă a poemului sau doar în rațiuni exterioare.

• În continuare s-a dezbătut ideea de a ne constitui ca personalitate juridică pentru a căpăta mai multă greutate printr-un statut bine determinat, pentru a putea strânge fonduri sau pentru a putea intra în colaborare cu diverse instituții.


Mihaela Moisescu

• Alt punct de discuție a fost prezentarea cărții scoasa de Eduard Țară în urma Concursului Internațional de Haiku în limba engleză O mie de cocori de la Iași 2008.

• De asemenea, s-a discutat problema traducerilor unor cărți de bază despre haiku și a drepturilor de autor referitoare la aceste traduceri.

• A urmat prezentarea lui Corneliu despre verbul în haiku (prima parte) și discuții pe această tema.


şi cei care au ieşit din cadru pentru că au stat la colţ:
Angela Ciucu şi Corneliu Traian Atanasiu

Pentru întâlnirile următoare ne propunem să continuăm prezentarea și analiza haiku-urilor proprii și celor ale colegilor, de asemenea să elaborăm mai departe diversele aspecte teoretice ale haiku-ului (despre folosirea verbului, figurilor de stil, altor parți de vorbire, despre respectarea strictă sau nu a regulilor legate de formă, etc.)

Următoarea întâlnire a fost fixată pentru vineri, 4 decembrie, ora 17.30, în spațiul Clubului de Go de pe Lipscani (str. Smârdan nr. 18, sc. B, et.6, ap. 77). Locația a fost aleasă la inițiativa și invitația lui Sorin Boc, membru al acestui club.



şi Ana-Maria Trandafir care ne-a trimis o poză pentru că a venit după ce ni s-a blocat aparatul

Dacă printre colegii noștri din provincie sunt persoane care-și doresc să participe la aceste întâlniri și preferă ziua de sâmbătă sau duminică, îi rog să-mi spună. Nimic nu este bătut în cuie, iar scopul nostru fiind acela de a ne strânge cât mai mulți, vom încerca să le ieșim în întâmpinare și ”nebucureștenilor” care vor să vină și să se și întoarcă acasă în aceeași zi.

Ioana Dinescu


Un comentariu:

Mariko san spunea...

Citind articolul despre întâlnirea haijinilor bucureşteni, văzând fotografiile cu chipurile dumneavoastră atât de tinere, destinse şi distinse, neatinse de spleenul vieţii citadine, am îndrăzneala de a vă felicita pentru acest team-building reuşit.
Aveţi un scop precis, aţi stabilit strategiile, planul de acţiune şi responsabilităţile.
Ce urmează de făcut ?
Într-adevăr, constituirea unei asociaţii culturale cu personalitate juridică şi cu membri cotizanţi ar fi obiectivul prioritar. Asfel, există posibilitatea încheierii protocoalelor de colaborare , scrierii unor proiecte pentru finanţare, sponsorizări, etc, în vederea constituirii unei baze financiare solide pentru tipărirea lucrărilor valoroase care există deja în biblioteca dumneavoastră virtuală. Ce mult ne lipseşte un manual de haiku!
Sunt foarte multe informaţii pe INTERNET despre haiku dar, din păcate sunt oameni care nu au acces la el printre care şi intelectuali. Trebuie să recunoaştem că o carte tipărită are un impact mai puternic asupra cititorului. Copii sunt mai receptivi când au posibilitatea să răsfoiască în voie o carte.
Vă felicit încă odată şi, dacă consideraţi că umila mea persoană vă poate ajuta în măreţul dumneavoastră proiect, vă stau la dispoziţie.
Cu admiraţie,
Mariko-san
Palanca, judeţul Bacău.