„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

marți, 13 octombrie 2009

Prima revista românească de poezie niponă online



O felie de lună



Concursurile, lunare şi săptămînale, desfăşurate pe ROMANIAN KUKAI şi pe Grupul Romanian Haiku au dovedit că sînt deja suficiente persoane care nu ştiau de haiku şi care au acum o participare constantă în concursuri, scriind poeme mai mult decît onorabile. Unii autori au început să participe deja şi la concursuri internaţionale.


Le-am oferit şi alte spaţii virtuale şi modalităţi atractive de a exersa zilnic, cum este completarea unui vers lipsă dintr-un poem dat pe Un haiku pe zi. Pentru a-i încuraja pe cei care au adunat deja suficiente poeme de calitate, am lansat Concursul pentru un volum de debut, concurs care rămîne deschis pînă la 1 decembrie 2009. De asemenea, am început să adunăm poeme pentru a întocmi o antologie de senryu.


Ideea de a edita o revistă online ne-a venit ca o cotinuare firească a dorinţei de a oferi încă un mijloc de exprimare celor care scriu poezie de origine niponă. Scopul acestui proiect este acela de a deţine un instrument în plus pentru extinderea activităţii iubitorilor de haiku pe internet. În felul acesta va fi stimulată creaţia în toate genurile legate de poezia niponă.


Ne propunem ca, în măsura în care vom primi suficiente materiale de calitate, revista să apară de patru ori pe an. Rubricile asupra cărora ne-am oprit sînt:


· editorial

· creaţie literară pe genuri - haiku, tanka, poezie în lanţ, haibun, poem într-un vers şi, eventual, haiga

· articole

· traduceri din autori japonezi

· portrete ale autorilor români

· recenzii şi semnalări de carte

· cultură şi civilizaţie japoneză

· traduceri şi informaţii din alte arii lingvistice

· dialog cu cititorii


Aşteptăm sugestiile voastre pentru alte posibile rubrici şi pentru titlul revistei pînă la sfîrşitul lunii. Deocamdată, pornind de la un poem al Valeriei Tamaş, ne gîndim la următorul titlu: O felie de lună.


Folosiţi pentru corespondenţa în legătură cu revista adresa:


revistaroku@gmail.com



Niciun comentariu: