„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 1 aprilie 2009

ROMANIAN KUKAI - DOI ANI


Se împlinesc azi doi ani de la lansarea primei invitaţii de participare la concursul ROMANIAN KUKAI. S-au desfăşurat de atunci 24 de concursuri de haiku cu un total de 904 participări şi 119 participanţi diferiţi.




Şi au avut loc, de asemenea, 5 concursuri de senryu cu un total de 124 participări.



Cîteva tabele şi grafice legate de participare, cîştigători şi fidelitate găsiţi în secţiunea Tabele, grafice de pe calaméo.


Succesul de public ne obligă însă să trecem la o nouă etapă în care accentul să fie deplasat pe calitate. Al treilea an de concurs va marca o schimbare în aprecierea poemelor. Juriul va încerca să stabilească o ierarhizare mai conformă cu exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească poemele veritabile. Şi va asigura şi comentarea celor mai bune poeme.


Începînd de la sfîrşitul primăverii trecute, am găsit o oportunitate nebănuită pentru a stoca pe internet informaţia necesară atît iniţierii în poezia niponă, cît şi a unei mai potrivite cunoaşteri a comunităţii pe care o formăm cu toţii, dar şi a ceea ce facem zi de zi. Pe un site generos, calaméo, am înfiinţat BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI, unde se pot găsi azi 8 antologii, 16 plachete de autor, 7 publicaţii cu grafice şi tabele (imposibil de publicat altfel) şi secţiunea Cărţi şi autori (cu 5 publicaţii) în care încercăm să adunăm informaţii despre autori, cărţi şi reviste. În felul acesta, comunitatea iubitorilor de haiku va fi mai conştientă de dimensiunile ei şi va beneficia de o bază de date mai consistentă şi uşor accesibilă.


Două noi site-uri testează posibilitatea ca autorii să coopereze în a ţine la curent comunitatea cu rezultatele participanţilor români la concursurile din afară: Prezenţe româneşti (cu 10 postări pînă acum), şi cu volumele publicate în limba română: Raftul cu cărţi, (6 postări deocamdată). Oricine doreşte şi are abilitatea necesară poate fi autor pe site-urile respective.


În luna aprilie, avem şi o premieră: apariţia primelor două volume de haiku (pe hîrtie) ale celor care au participat la concursurile lunare şi săptămînale. Ambele sînt volume aniversare. Cel al grupului ROMANIAN HAIKU este realizat cu ocazia împlinirii unui an de cînd se desfăşoară concursul săptămînal şi cuprinde poemele premiate la acest concurs, precum şi un număr restrîns de alte poeme ale autorilor care au fost de acord cu participarea şi au finanţat volumul.


Al doilea volum este mai ambiţios în ce priveşte selecţia şi vrea să fie o antologie a poemelor care s-au prezentat la toate concursurile online – lunar de haiku, trimestrial de senryu şi săptămînal (de haiku şi senryu). Numărul poemelor alese este foarte mic, doar 82 din circa 3400, totul a ţinut însă doar de competenţa şi responsabilitatea celui ce a întocmit culegerea, fără să ia în considerare felul cum s-au clasat poemele în concurs, cine erau autorii şi mai ales cine era sau nu dispus să-şi plătească publicarea.


Despre ceea ce am făcut de-a lungul acestor doi ani, puteţi afla detalii dacă accesaţi grupajele aflate sub etichetele ce şi cum facem (56 de postări) şi intenţii şi realizări (22 de postări) referitoare la iniţiative, proiecte, tatonări, încercări şi reuşite sau insuccese.



Niciun comentariu: