„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 8 aprilie 2009

Prima lansare de carte RK


După doi ani de activitate online, cei care au luat parte la concursurile noastre se pot bucura de primele volume editate pe hîrtie. Sîmbătă 11 aprilie, ora 11, la sala AGIP din bd. Dacia 26 (aflată pe colţ cu Piaţa Romană) vor fi lansate volumele:


· Primul cocor

· Antologie de haiku RK


Primul cocor este un volum pregătit şi editat de membrii grupului Romanian Haiku la împlinirea unui an de cînd se desfăşoară concursul săptămînal. Un grup de persoane mai inimoase, Dan Norea, Valeria Tamaş, Corina Ion, Ion Untaru şi Livia Ciupav, a pregătit îndelung volumul.


În volum sînt incluşi următorii 17 autori care şi-au dat acceptul şi au participat financiar la tipărirea lui: Corneliu Traian Atanasiu, Corneliu Beldiman, Henriette Berge, Sorin Toma Boc, Oana Bold, Livia Ciupav, Marcel Cuperman, Corina Ion, Djamal Mahmoud, Ioan Marinescu-Puiu, Dan Norea, Ion Răşinaru, Valeria Tamaş, Mariana Tănase, Maria Tirenescu, Monica Trif, Ion Untaru, Sorin Zaha. Paginile fiecărui autor sînt precedate de o fotografie şi de o mică notă biografică.


Volumul cuprinde în prima parte poemele premiate în cele 52 de săptămîni, iar în partea a doua încă 12 poeme selectate de fiecare autor din cele cu care a participat la concurs. Grafica volumului a fost asigurată de Corina Ion.


Antologie de haiku RK este un volum care ţine să respecte ideea de antologie în sensul calitativ. Este un volum aniversar, marcînd împlinirea a doi ani de activitate a celor ce participă la concursurile lunare ROMANIAN KUKAI (haiku şi senryu), dar şi la cele săptămînale de pe Romanian Haiku. Volumul, mignon şi auster ca format, grupează un număr de 82 de haiku-uri alese din circa 3400 prezentate în 24 concursuri lunare, 69 de concursuri săptămânale şi 5 de senryu. Ambiţia lui este să fie o culegere de texte „alese” care să fie haiku-uri autentice şi să poată reprezenta valoarea reală a creaţiilor ocazionate de aceste concursuri.


Am ales să finanţez singur volumul, tocmai pentru a nu exista dispute legate de prezenţa cantitativă a autorilor în paginile lui. Am hotărît, de asemenea, să-i încredinţez Manuelei Miga, autor consacrat printre iubitorii de haiku, întreaga responsabilitate a selecţiei şi modului de prezentare a volumului. În măsura în care ceea ce a făcut are şi o amprentă subiectivă, ea este aceea firească a personalităţii oricărui creator autentic. Ceea ce a contat în primul rînd în înşiruirea poemelor a fost o anume coerenţă „percepută – cum spune cea care a întocmit-o - ca o fericită unicitate”.


Importante fiind poemele, autorii nu sînt asociaţi cu ele pe parcursul antologiei. Lista celor 36 de autori cuprinşi în volum, însoţită de numărul paginilor la care se găsesc poemele care le aparţin, se află la sfîrşitul volumului. Iat-o, cu numărul poemelor selectate în paranteze:


Adam, Maria (1), Atanasiu, Corneliu (7), Beldiman, Corneliu (1), Berge, Henriette (3), Bogdan Wurm, Doina (1), Bold, Oana (2), Ciupav, Livia (7), Cohn Botea, Jules (1), Creţu, Radu (1), Dale, Magdalena (3), Dalian, Loredana Florentina (4), Dan, Florică (1), Eftimie, Tefta (1), Enăchescu, Adina (1), Ghika, Ada (1), Grigoriu, Adrian (1), Horonceanu Bernevic, Tincuţa (1), Iancu, Vali (2), Ion, Corina (1), Iordan-Dorobanţu, Gabriel (3), Leş, Felicia (1), Marcian, Gabriela (1), Marinescu-Puiu, Ioan (5), Moldovan, Vasile (1), Muntean, Flavia (2), Nakata Soriu (3), Norea, Dan(5), Pop, Anghel(1), Radu, Dumitru (1), Radu, Rafila (1), Răşinaru, Ion (2), Ruse, Ana (2), Tamaş, Valeria (8), Tirenescu, Maria (1), Ţară, Eduard (1), Untaru, Ion (5)


Deşi, cum am spus, selecţia nu a ţinut cont de numele şi renumele autorilor şi nici de faptul că unele poeme au fost sau nu premiate, există totuşi o diferenţă marcată între numărul mare de poeme selectate la unii autori şi numărul mic al altora. Principalul motiv este baza de selecţie, şi anume, faptul că participanţii la concursul săptămînal au intrat la selecţie cu un număr de peste 200 de poeme fiecare, în timp ce aceea care au participat doar la concursul lunar au avut doar un maximum de circa 20.


Tuturor celor 36 de autori cuprinşi în antologie le ofer gratuit cîte 3 volume pe care le vor primi prin poştă.



2 comentarii:

Anonim spunea...

As vrea sa mentionez un lucru. In prima parte a volumului "Primul cocor" figureaza TOATE poemele castigatoare (locurile I,II,III si mentiuni), indiferent daca autorii lor au avut sau nu o contributie financiara.
In schimb, autorii care figureaza in volum, dar nu au contribuit financiar (desi toti au avut oferta), nu primesc gratuit niciun exemplar. Pot primi volumul contracost de la Cornel Atanasiu, care va primi un numar de cca 50 exemplare pentru fondul comun de premiere.
Dan Norea

Anonim spunea...

Felicitari Cornel si doamna Manuela Miga pentru Antologia RK. Personal, sunt onorata sa apar in aceasta, alaturi de nume care au ceva de spus in haiku. Imi pare extrem de rau ca nu voi putea fi prezenta la lansare, sper insa sa mai fie si alte ocazii.
Felicitari Dan Norea pentru „Primul cocor”, precum si tuturor celor selectati in cele doua antologii.
Multumiri si lansare frumoasa!
Florinel