„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 5 martie 2009

ŞI JURIU, ŞI VOTUL PARTICIPANŢILOR





De la 1 aprilie, juriul îşi va intra în drepturi. Am încercat să lansez ideea transformării votului participanţilor într-un gen de concurs GHICI CINE CÎŞTIGĂ, în care votul fiecărui participant să poată fi la rîndul lui evaluat după capacitatea de a fi cît mai aproape de rezulatul stabilit de juriu. La linkul de mai sus, găsiţi motivaţia şi maniera în care cred eu că se poate face aşa ceva. Am anunţat acest lucru, dar nu am avut feed-back.


În schimb, se pare că ar exista doritori de a folosi un mod mixt de apreciere în care să combinăm şi aprecierea juriului, şi votul participanţilor. Evident că, dacă ne-am hotărît pentru un juriu, el trebuie să aibă ponderea cea mai mare în stabilirea rezultatelor. Am optat pentru el datorită faptului că votul participanţilor era deficitar. De aceea, propun ca votul participanţilor să intre în calcul doar într-o proporţie minoritară faţă de cel al juriului.


Mixarea s-ar putea face în acest mod:


· participă la stabilirea rezultatelor finale doar poemele clasate pe primele 7 locuri în tabelul voturilor şi pe lista juriului

· se face o singură listă în care se atribuie puncte poemelor în funcţie de locurile ocupate în cele două liste: locul 1 primeşte 7 puncte şi cîte un punct mai puţin fiecare loc mai jos din listă, astfel încît locul 7 va primi 1 punct

· punctajul juriului se înmulţeşte cu 2 în varianta 2/3 şi cu 3 în varianta 3/4, apoi se adună cu punctele participanţilor

· exemplu: locul 4 pe lista juriului şi 3 pe lista participanţilor va avea 4x2+5=13 puncte sau 4x3+5=17 puncte


Exemplificarea detaliată pornind de la rezultatele lunii februarie o găsiţi pe calaméo (clic aici). Veţi găsi de asemenea două sondaje, unul pe ROMANIAN KUKAI (imediat sub titlul blogului) şi unul pe Romanian Haiku, la care vă rog să răspundeţi ca şi data trecută în timp de o săptămînă.


Întrebarea va fi:


Doriţi ca rezultatele să fie stabilite


· doar de către juriu

· de juriu (2/3) şi participanţi (1/3)

· de juriu (3/4) şi participanţi (1/4)


şi va trebui să alegeţi una din cele 3 variante.


Vă rog să vă spuneţi părerea în comentarii la acest text şi în legătură cu posibilul concurs de calitate a aprecierilor votanţilor.



3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca enuntul e cel mai fericit. Daca ies procentele:
a - 38 % numai juriu
b - 36 % 2/3 juriu
c - 26 % 3/4 juriu,
ce concluzie tragi ?
In ciuda rezultatului, eu trag concluzia ca a castigat punctul b, adica votare mixta, cu proportiile 2/3.

Dan Norea

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Deocamdată situaţia este:

doar prin aprecierile juriului 9 (36%)

de juriu (2/3) si participanţi (1/3) 11 (44%)

de juriu (3/4) şi participanţi (1/4) 5 (20%)

Nu e o simetrie între cele 3 alegeri. "Juriu şi participanţi" are 64% aşa că e preferată. Iar între proporţia între 2/3 şi 3/4 se va vedea la sfîrşit.

Magdalena Dale spunea...

Am mai spus si o repet: daca renuntam la votul participantilor, renuntam la Kukai. Kukai asta inseamna: sa voteze cei ce scriu fara sa se cunoasca numele autorilor. Sigur ca uneori s-a votat anapoda, dar nu cred ca prezenta unui juriu va "educa". Mai degraba, cred ca foarte folositoare ar fi comentariile prin care sa se demonstreze ce a fost gresit la vot. Asa cum facea la inceput domnul Dan Florica. Dar cine sa se incumete sa o faca?! Este vorba de timp si toti suntem intr-o goana care parca nu se mai sfarseste!Si evident este vorba si de pricepere. Cel mai indicat ar fi comentariul unui maestru, sau cel putin a unui autor care scrie de ceva timp haiku si este familiriazat cu criteriile estetice specifice haiku-ului.