„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 25 martie 2009

Săptămână japoneză la Iaşi

Despre OPT şi concursul de haiku O mie de cocori am mai scris în noiembrie, acum o las pe Loredana Ţară, sufletul acestei maniferstări, să vorbească despre eveniment.

*

Săptămână japoneză la Iaşi


„Haideţi să-nsufleţim hârtia!” (Let’s make the paper come to life!”) a fost deviza unui eveniment ce s-a desfăşurat la Iaşi în perioada 2-9 noiembrie 2008: Festivalul Internaţional ORIGAMI PEACE TREE România.


Şi, într-adevăr, magia s-a produs: hârtia a prins viaţă în mâinile a peste o mie de pasionaţi ai artei origami din întreaga lume. Pentru o zi – duminică, 2 noiembrie – picturile lui Sabin Bălaşa din Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii ieşene s-au lăsat cu generozitate umbrite de lucrările origami. Cu mic, cu mare, vizitatorii au putut admira minunatele obiecte făurite cu atâta migală şi dragoste de copii şi adulţi din România, Republica Moldova, SUA, Canada, Ucraina, Japonia, Polonia, Chile, Italia, Marea Britanie, Brazilia, Germania, Coreea de Sud. Între 3 şi 9 noiembrie, expoziţia a fost deschisă la instituţia organizatoare, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi.


Proiectul „World Origami Peace Tree Garden” a fost iniţiat în anul 2000 de familia Larisa, Anastasia şi Aleksandr Levashov din Rusia (http://www.peacetree.info/main.php) şi are ca scop promovarea artei origami în lume, dar şi a unor idealuri ca pacea, prietenia, toleranţa, filantropia. Evenimentul se desfăşoară bianual în diferite ţări ale lumii.


Pentru prima dată în România, manifestarea s-a bucurat de un real succes. Derulat sub forma unui proiect educaţional aprobat de M.E.C.T., festivalul a mai inclus şi alte activităţi, în afară de ampla expoziţie de lucrări origami: Concursul Internaţional de Haiku „O mie de cocori”, Simpozionul Internaţional „Univers Origami”, momente artistice din cultura a diverse popoare, sub genericul „Diversitate şi cultură”, ateliere de iniţiere în tehnica origami, tombole.


Spre bucuria organizatorilor, acest moment festiv a fost onorat de prezenţa unor invitaţi speciali: doamna Lilia Socolova, domnul Corneliu Traian Atanasiu, domnişoara Eiko Ishiguro, domnul Yuki Masuda.


Nu puţini au fost cei care, cu sinceritate, şi-au exprimat uimirea că din banala hârtie se pot realiza asemenea „bijuterii”. Mai mult, pentru majoritatea celor prezenţi, poezia tradiţională japoneză, haiku, a constituit un alt aspect inedit din cadrul deschiderii oficiale a festivalului.


Luând în calcul participarea la toate activităţile din program a unui număr foarte mare de copii şi adulţi, se poate afirma că proiectul şi-a atins scopul, acela de popularizare a artei origami la nivel local, naţional şi internaţional.


Coordonator proiect, inst. Loredana Ţară




Niciun comentariu: