„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 12 martie 2009

Rămînem doar cu juriu

De data asta, rezultatele sondajelor făcute pe RH şi RK nu au mai înclinat în aceeaşi direcţie. Pe grupul yahoo, unde sînt cei mai activi şi mai exersaţi dintre participanţii la concursuri, balanţa a înclinat în favoarea unei aprecieri mixte în care juriul să aibă ponderea 2/3 şi participanţii 1/3. Participanţii de aici se simt mai siguri pe aprecierile lor, dar sînt evident o minoritate (13 faţă de 46).



În schimb, pe ROMANIAN KUKAI, majoritatea a înclinat spre aprecierea juriului singur, fără votul participanţilor.



Concluzia mea este că, deocamdată, de la 1 aprilie, rezultatele vor fi stabilite doar prin aprecierile juriului. 25 de voturi şi 54% este o majoritate care se impune. Rămîne să vedem dacă votul participanţilor va fi sau nu folosit pentru un concurs de discernămînt în apreciere. Nu am primit pînă acum păreri în privinţa asta deşi am făcut încercări de a arăta cum se poate face acest lucru.


Reiau propunerea de a vă exprima părerile cu privire la acest posibil concurs după ce aruncaţi o privire asupra modului de calcul pe care l-am propus pe GHICI CARE SÎNT CELE MAI BUNE POEME.




4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu sunt ok in general cam cu orice,dar de data aceasta am o mare rezerva.In primul rand concursul nu se mai poate numi kukai(pana si numele blogului Romaniankukai nu isi mai are rostul),va fi doar un alt concurs,in al doilea rand cati vor mai avea interesul sa citeasca si sa judece celelalte haiku-uri,majoritatea vor trimite haiku-ul personal si vor astepta sa vada cine a castigat.Poate e bine si asa,dar nu mai e kukai!
Henriette Berge

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

E cam greu să mulţumeşti pe toată lumea. Cineva trebuie să facă şi treaba, să hotărască schimbările cînd se impun, să propună şi să implementeze soluţiile.

În ce priveşte numele concursului şi site-ului nu-i nicio problemă, există o genealogie, de acolo am început şi putem păstra acest nume ca pe un rang de nobleţe care aminteşte de unde ne tragem.

În forma sa de pînă acum, concursul şi-a realizat menirea. A însufleţit o comunitate care nu dispunea de un asemenea mijloc stimulativ. A reuşit să atragă pe majoritatea celor care mai sînt cît de cît activi din vechea gardă, cei mai mulţi participînd măcar o dată la concurs. I-a mobilizat pe cei care încercau timid să scrie haiku pe site-urile literare de pe internet. A descoperit şi lansat o nouă generaţie de autori, cei mai mulţi sub 40 de ani, care au aflat ce e haiku-ul doar prin intermediul RK. La urma urmei, RK nu înseamnă acum doar acest concurs ci o întreagă ţesătură de aspiraţii şi proiecte ţîşnite din acea primă iniţiativă şi, măcar în parte, instrumentate cu mijloace care-şi vor da roadele pe măsură ce şi alţii vor deveni coautorii lor.

Cred că e momentul să trecem într-o etapă calitativ nouă. O etapă în care ce-i ce încearcă deja haiku-ul să-şi impună exigenţe şi acestea nu pot să apară dacă nu sînt stimulate de aprecierile unor persoane cu mai multă experienţă. De acum înainte, poemele cîştigătoare vor putea să devină cu adevărat modele pentru cei care doresc să scrie mai bine. Şi asta nu doar pentru că aprecierile vor fi mai competente, ci şi pentru că juriul va comenta poemele valoroase punîndu-le în lumină calităţile, structura, autenticitatea.

Kukaiul are nevoie de un maestru care să judece ceea ce au judecat discipolii şi să le îndrume judecata către un gust veritabil. Aştept încă păreri despre concursul de discernămînt care va menţine interesul participanţilor pentru vot, dar pentru unul în care vor fi interesaţi nu atît să puncteze crezînd în competenţa lor de a stabili ierarhia, cît să descopere haiku-ul autentic dintre poemele comune sau modeste.

M-aş bucura dacă ar veni cineva şi cu soluţii alternative, mai ales dacă s-ar oferi să le şi pună în practică.

Unknown spunea...

Cred ca rezultatele votului arata cu prisosinta dorinta participantilor,nemarturisita altfel pana acum, de a beneficia de o judecata de valoare, de un sistem perfect neutru de evaluare bazat pe respectarea conceptelor estetice ale haiku-ului. Comentariile unui juriu autorizat in acest concurs de haiku nu au alt rol decat acela de a ajuta pe fiecare dintre participanti sa-si rafineze cunostintele despre acest gen de poezie; mai pe scurt, comentariile juriului constituie o cale de invatare directa, fara de care un proces de invatare nu este niciodata complet. In mod firesc, in timp, participantii vor comenta ei insisi cu mai mult curaj si competenta astfel incat, la un moment dat, cu siguranta acest blog isi va onora pe deplin numele.

Anonim spunea...

Mă bucur că rezultatul a fost în favoarea unui juriu, eu însămi am exprimat votul meu astfel. Cred totuși că ar fi binevenită și inițiativa de a compara voturile participanților cu votul juriului, tocmai pentru a îmbunătăți gustul celor care îndrăznesc a aprecia într-un fel sau altul această formă de literatură. Așadar, participanții să voteze și ei, dar numai pentru a-și putea compara fiecare „performanțele” în acest sens cu rezultatul dat de o „instanță” competentă.
Succes în continuare și mulțumiri pentru tot ceea ce înseamnă RK în joaca noastră (mai mult sau mai puțin serioasă) de-a lirica japoneză.
Cu stimă,
Florinel