„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 25 martie 2009

Interculturalitate româno-japoneză (III)

LIRICĂ RELIGIOASĂ - INIŢIERE ÎN HAIKU


Şcoala de Arte şi Meserii “Înălţarea Domnului” Slobozia a găzduit pe data de 8 decembrie 2008 acţiunea intitulată “Lirică religioasă – iniţiere în haiku”, activitate integrată în proiectul educaţional „Interculturalitate româno-japoneză, la implinirea a 50 de ani de diplomaţie România – Japonia”.


De organizarea acestei acţiuni s-a ocupat prof. Marin Sebastian în colaborare cu prof. Stanciu Anca şi prof. Ispas Ioana Aurelia. Din partea Societăţii de Haiku din Constanţa a participat doamna prof. Aura Văceanu, preşedintele acestei asociaţii, iar din partea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor a fost prezent Pr. Pătraşcu Constantin, consilier eparhial. Paleta de invitaţi a fost întregită de nume sonore din lumea haiku-ului românesc, scriitorii Radu Patrichi şi Şerban Codrin.


În deschiderea activităţii d-na Aura Văceanu a prezentat elevilor câteva date generale despre istoria haiku-ului şi apariţia acestui gen literar în ţara noastră, exemplificând cu creaţii ale autorilor consacraţi sau cu unele creaţii ale copiilor de vârstă şcolară.


Elevii au răsfoit cărţi cu haiku-uri expuse în sală de invitaţi şi au apreciat tehnica de scriere, mai ales a celor reprezentate prin desene.


În continuare, D-nul Şerban Codrin le-a explicat copiilor cum se alcătuieşte un haiku şi a arătat care sunt principalele reguli de care trebuie să ţină seama în elaborarea unei astfel de poezii.


Pentru a înţelege mai bine lucrurile, elevii au recitat haiku-uri scrise de autori români, iar invitaţii le-au comentat, subliniind ideile transmise de poeţi.


La final elevii au primit câte un chestionar de evaluare a activităţii şi fişe de lucru pe baza cărora vor încerca să alcătuiască singuri haiku-uri.


Doamna Aura Văceanu a dăruit bibliotecii şcolii câteva volume ale revistei Albatros şi domnului Marin Sebastian, colecţia de haiku-uri “Fingertips on the Piano” semnată de Midori Tanaka.




Niciun comentariu: