„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 18 februarie 2009

Ghici cine cîştigă!

Sondajul făcut timp de o săptămînă în legătură cu felul în care cei ce au răspuns doresc să fie stabilit clasamentul concursului lunar a arătat că majoritatea doresc să existe un juriu, dar să se păstreze şi votul participanţilor. Numărul votanţilor este semnificativ: 12 pe grupul Romanian Haiku şi 38 pe ROMANIAN KUKAI. Raportat la numărul participanţilor în concursuri, şi-au spus părerea peste 80 la sută din cei ce participă la concursuri (pe RH aproape 100 %).


Sigur că nu sîntem animaţi de spiritul democratic-pasional al concursurilor televizate ca să considerăm că votul publicului trebuie să se combine într-un fel sau altul cu al juriului. Rămîne ca juriul să hotărască suveran cine sînt cei mai buni. Şi în felul ăsta să corecteze votul de pînă acum, care făcea rabat unui gust încă neformat, orientînd treptat pe cei care învaţă către poemele adevărate care merită să fie remarcate.


Votul participanţilor va avea alt rol. Şi anume, acela de a le da participanţilor posibilitatea să compare felul în care au apreciat ei cu acela, mai competent, în care apreciază juriul. Tabelul voturilor permitea şi pînă acum tuturor celor care doreau să compare ce au apreciat ei şi ce a ieşit în faţă. De asemenea, să vadă cum au votat cei care sînt oricum mai avansaţi şi mai buni cunoscători.


Un clasament stabilit prin aceste voturi nu-şi mai are rostul. În schimb propun un concurs al celor mai corecte aprecieri. În felul acesta, voturile date celor pe care vrem să-i ridicăm în clasament nu-şi mai au rostul şi cine vrea să voteze va fi stimulat să încerce o apreciere de calitate.


Am încercat de aceea să ilustrez cam cum ar arăta o asemenea tentativă de a aprecia votul după felul în care au fost votaţi cei care s-au clasat în primele 6 locuri. Am folosit tabelul voturilor lunii ianuarie şi am procedat aşa cum spun în Ghici cine cîştigă!, un text însoţit de tabele, publicat pe calaméo.


După ce vedeţi cam despre ce e vorba, vă rog să vă spuneţi părerea şi, eventual, să faceţi sugestii pentru îmbunătăţirea modelului de calcul.



2 comentarii:

tincuta2 spunea...

e foarte echitabil; participantii nu pot face parte din juriu.
Dar cine face parte din juriu?

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Nu vreau să fac o schimbare bruscă şi hazardată. Las două luni de rodaj juriului. Deocamdată, juriul va da un rezulat neoficial fără să-i fie cunoscută componenţa. Puţintică răbdare!