„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 22 mai 2008

Despre voturi şi aranjamente

Concursul kukai are mai multe ţinte. Prima este aceea de a-i antrena într-o activitate susţinută şi permanentă pe toţi cei care scriu haiku şi vor să participe în concurs. Concursul devine astfel pentru ei un exerciţiu şi un antrenament, un mod de a fi mereu în formă pentru a face faţă unei provocări comune. Evident, nu singurul.

Posibilitatea de a vedea mereu ce scriu ceilalţi, cum şi cu ce mijloace abordează o temă, ce clişee apar şi ce soluţii originale, poate fi de mare ajutor pentru evoluţia fiecărui autor-participant. Chiar fără a fi explicitate prin comentarii, poemele bune devin astfel un ghid implicit pentru ceilalţi.

Ierarhia se stabileşte prin votul celor ce participă la concurs. Acest lucru e încă un mod de stimula evoluţia gustului tuturor. Gustul de calitate se manifestă astfel nu doar prin propriile producţii, ci şi prin capacitatea de a a selecta şi aprecia cele mai bune dintre poemele prezentate. Asta deschide orizonturi noi gustului, familiarizîndu-i pe concurenţi şi cu alte modalităţi de a construi poemele.

Este de aceea bine ca, în ce priveşte votarea, participanţii să fie la fel de responsabili ca şi în compunerea poemelor. Votul este şi el o prestaţie care reflectă calitatea gustului celui ce votează. Este un motiv de încîntare, dar şi de competenţă să votezi poeme care, în final, se clasează bine. Şi asta chiar dacă acest lucru nu este evidenţiat în mod expres.

Tabelul voturilor vă stă întotdeauna la îndemînă pentru a vedea cum au votat ceilalţi şi care dintre ei, prin gustul lor mai evoluat, se apropie de o selecţie de calitate, adică nu votează poeme proaste şi insipide, acordă voturile poemelor bine clasate, remarcă poeme bune care nu sînt totuşi în primele locuri.

Există însă şi modalităţi neortodoxe de a vota. Faptul că fiecare participant votează pe o listă de poeme numerotate, neştiind cine este autorul, nu poate opri pe cei care se cunosc să-şi comunice unul altuia (prin alte mijloace) poemele pentru a se vota reciproc, asigurîndu-şi astfel un punctaj nemeritat. Bănuiesc că ei sînt atît de ignoranţi încît nici măcar nu-şi dau seama că tabelul voturilor, pe care toată lumea îl primeşte în ataşament odată cu rezultatele, demască aceste „colaborări” puerile. Şi se fac astfel de rîs nu numai faţă de mine, ci şi faţă de ceilalţi participanţi.

Am observat astfel de încercări şi am atras atenţia celor în cauză. Unii n-au mai repetat tentativa. Alţii...

*

Nu mi-am închipuit însă că acest concurs va naşte pasiuni şi strategii ca aceea pe care o voi relata mai jos. Voi folosi, pentru a asigura un minim de confidenţialitate doar iniţialele celor implicaţi.

AE, persoană însemnată şi cunoscută, mă sună entuziasmată ca să-mi spună că face un cerc de iubitori de haiku în urbea sa şi doreşte să-mi comunice prin telefon poemele pentru concurs a doi dintre ei. Am acceptat, cum am făcut şi în cazul altora pentru a încuraja participarea celor ce au încă probleme cu internetul. Mi-a comunicat de asemenea şi adresele de mail ale acestora. O altă persoană din „cerc” mi-a trimis singură poemul.

Trimiţînd invitaţia la vot, am primit de la MAILER-DAEMON@yahoo.com înştiinţarea că una din adresele email, a lui GV, nu funcţionează. Se mai întîmplă. Apoi am început să primesc voturile.

AE votează, cum se poate vedea şi din tabel, acordînd cîte două puncte celorlalţi 3 din „cerc”. I-am atras atenţia în mailul de confirmare a votului:

„Ceea ce faci este o strategie pierzatoare. Ai votat doar pe cei pe care i-ai inscris in concurs, nu numai eu vad asta, tabelul cu voturi il vede toata lumea, eu il trimit tuturor odata cu rezultatele. Te faci de ris.”

Intre timp, primesc si voturile pentru GV (care trag concluzia ca nici nu avea adresa email) de la un binevoitor, AB, şi, culmea, şi el votează tot cîte 2 puncte pentru fiecare din ceilalţi 3. Odată cu confirmarea, trimit şi atenţionarea:

„Observatie: am primit si votul lui AE, faptul ca va votati reciproc il vad nu doar eu, ci il vor vedea toti concurentii. Eu trimit, odata cu rezultatele, si tabelul voturilor. Va faceti de ris.”

Nu am primit nici un răspuns de la cei în cauză, în schimb, ceilalţi doi cerchişti n-au mai votat. Au simţit poate că nu mai avea rost. Nu se îndeplinea planul. Găsiţi în tabelul voturilor cele patru persoane scrise cu roşu. Le-am eliminat din clasamentul lunii.

Am îndoieli că persoanele respective există, s-ar putea să fie doar nişte conturi fictive lansate într-o luptă mercenară. Dacă au însă ceva de spus, îmi pot comunica pe această adresă.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Felicitari, Cornel, pentru articol!
Impostorii trebuie demascati. Ce facem noi, poezie, sau candidam la alegeri?
Cu stima,
Florinel