„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 6 decembrie 2007

Forma haiku-ului – Ce este şi cum s-a schimbat ea (lecţii de haiku 6)

Continuăm seria lecţiilor de haiku ale lui Edward Weiss publicate pe


Este bine să cunoaştem şi părerile şi practica haiku-ului în ţările de limbă engleză.

Edward Weiss este poet, autor şi publicist la Wisteria Press. Cele două volume ale sale "Bird Haiku" and "Seashore Haiku" sînt publicate şi disponibile şi el lucrează deja la un al treilea volum. Vizitaţi http://wisteriapress.com pentru a afla mai multe.

*

Venerabilul haiku are o vechime de secole. Şi parcă s-a schimbat un pic cu timpul… în afara formei. Forma haiku-ului în vest foloseşte în mod tradiţional o combinaţie de 5-7-5 silabe pentru a compune poemul. Aceasta ne-a deschis însă calea către ceea ce numim haiku în “formă liberă”. Un lucru bun din punctul meu de vedere.

Forma este un concept foarte folositor deoarece ea-l poate ajuta pe poet la construcţia şi finisarea poemului. Dar formele pot deveni la fel de bine stătute şi sterpe. Nu este însă cazul atunci cînd forma haiku-ului şi-a menţinut vioiciunea (elasticitatea) peste secole. Privind cu un calm uimit doar regulile, ele trebuie respectate. Dar undeva de-a lungul vremii, poeţii de haiku din vest au abandonat totuşi protocolul strict 5-7-5 creînd o nouă formă de haiku.

Creată prin teoria numită fragment/sintagmă, noua formă de haiku permite poeţilor de azi să dea expresie sensibilităţii haiku în noi modalităţi. Priviţi, de pildă, la acest haiku al autorului:

Amurg -
Un pelican plonjează
Şi prinde un peşte!

Primul lucru observat este că aranjamentul 5-7-5 al silabelor s-a dus. În schimb, avem doar o silabă în primul vers, cinci în la doilea şi din nou cinci în al treilea. Lucrul important este însă că acest haiku păstrează estetica haiku-ului. Acea veneraţie a naturii care este surprinsă doar în cîteva versuri.

În ce are el mai bun, haiku-ul surprinde clipe în timp. Micile instantanee a ceea ce se petrece în natură care altminteri scapă ochiului vagabondînd mereu neatent. Forma haiku-ului poate că s-a schimbat cu vremea, dar, din fericire, sensibilitatea haiku este încă exersată aici în vest.



Niciun comentariu: